Zabíjanie démonov na veľkom plátne stojí za to

Distribučná spoločnosť Itafilm opäť usporiadala premietanie pokračovania obľúbeného anime Demon Slayer (Zabijak démonov), tentoraz s podtitulom To The Hashira Training. Na predpremiére sa objavila aj skupinka cosplayerov, v neďalekom obchode so zameraním na komiksy a mangu mali špeciálnu zľavu na predmety zo série Demon Slayer. Hoci moja peňaženka zaplakala, neodolala som a kúpila som si figúrku Inosukeho. Mama to opäť komentovala slovami: "Tvoje spolužiačky majú tri deti a hypotéku, ty máš figúrku." Áno. A teším sa z nej.

04.03.2024 07:00
Demon Slayer Foto:
Hlavní hrdinovia sa musia začať pripravovať na rozhodujúci súboj.
debata

Víťazstvo nad slnkom

Celú Tandžirovu rodinu vyvraždil démon Muzan – okrem sestry Nezuko, ktorú premenil na svoj obraz. Tandžiro sa preto rozhodol absolvovať náročný tréning, aby sa stal šermiarom, ktorého cieľom je premeniť sestru späť do ľudskej podoby a oslobodiť svet od nebezpečných monštier.

Po tom, čo sa Tandžirovi a jeho priateľom podarilo zachrániť kováčsku dedinu, stal sa zázrak – Nezuko ako vôbec prvý démon v histórii zvíťazila nad slnkom. Keď sa o tom dozvie Muzan, netúži po ničom inom, než ju dolapiť. Haširovia – najsilnejší spomedzi šermiarov – sa preto rozhodnú okamžite zmobilizovať sily a začať s intenzívnym tréningom všetkých jednotiek.

Žáner anime je typický tým, že epizódy sú krátke a často pripomínajú udalosti z minulých častí. To je aj prípad filmu To The Hashira Training, ktorý je v podstate predzvesťou novej série. Tak to bolo aj v prípade tých predchádzajúcich – najprv vyšiel film, ktorý tvorilo niekoľko prvých epizód novej série, a až potom začali vychádzať jednotlivé diely (vrátane tých, ktoré boli súčasťou filmu).

Ide o celkom nezvyčajný spôsob odpremiérovania nového obsahu, ktorého význam spočíva azda iba v tom, že fanúšikovia si môžu užiť anime na veľkom plátne – a to sa nestáva často.

Dojemné scény

Ako som už spomenula, opakovanie udalostí z predchádzajúcich častí je rutinná záležitosť. Na začiatku filmu som zažartovala, že pol hodiny sa budeme pozerať na to, čo sme už videli. Ale hlboko som sa mýlila – bola to celá hodina. Ak by išlo o čokoľvek iné, hromžila by som, no Demon Slayer vyniká nádhernou animáciou a silným príbehom.

Scéna, v ktorej Nezuko osvietia slnečné lúče bez toho, aby ju popálili, je jedným z dosiaľ najsilnejších momentov celej série, a vidieť ho na veľkom plátne stojí za to. Podobne dojemný je aj moment Tandžirovho odchodu z kováčskej dediny, keď mu všetci mávajú a prejavujú vďaku za to, že im zachránil životy.

Film Demon Slayer: To The Hashira Training otvára novú kapitolu zápasu hlavných hrdinov s démonmi. Na okamih, ktorý sa zdá príliš krátky, sa objavia aj Tandžirovi priatelia Inosuke a Zenitsu, ktorí sú opäť zdrojom vtipných momentov.

Na predpremiére sa zúčastnili aj cosplayeri. Foto: Nekonečno.sk
Demon Slayer - Cosplayeri Na predpremiére sa zúčastnili aj cosplayeri.

Primárne sa však dej sústredí na Haširov, ktorí diskutujú o svojich budúcich krokoch. Ich vodca Kagaja je už natoľko zasiahnutý ochorením, že nedokáže vstať z postele. Skúsení šermiari sa preto musia spoľahnúť najmä na svoj vlastný úsudok, aby spoločne pripravili najlepšiu možnú stratégiu.

Demon Slayer vo svojom pokračovaní nestratil nič zo svojich kvalít, či už hovoríme o príbehu, hudbe, scenári, alebo o nádhernej animácii, ktorá na filmovom plátne vyniká ešte o čosi žiarivejšie. Tvorcovia mohli z novej série odhaliť viac, takto však vo fanúšikoch zintenzívnili očakávania. Štvrtá séria Demon Slayera by mala vyjsť ešte počas tohtoročnej jari, presný dátum zatiaľ nie je známy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anime #film #recenzia #Demon Slayer