Alexandre Payne natočil skvelé retro o osamelých zúfalcoch. Film Zimné prázdniny má 5 nominácií na Oscara

Zimné prázdniny, najnovší film režiséra Alexandra Paynea, si po jeho ocenenej Bokovke vyslúžili rovno päť nominácií na Oscara, a to v kategórii Najlepší film roka, Najlepší filmový strih, Najlepší pôvodný scenár, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Či už Oscara získa, alebo nie, ide rozhodne o pozoruhodný film vymykajúci sa z bežnej ponuky kín. Odohráva sa v Amerike 70. rokov a aj vizuálne pôsobí, ako keby vtedy vznikol. Navyše vo filme znejú skvelé dobové pesničky.

08.03.2024 08:00
THE HOLDOVERS, Zimné prázdniny, film, Da’Vine... Foto:
Da’Vine Joy Randolph ako kuchárka Mary Lamb, Dominic Sessa ako Angus Tully a Paul Giamatti ako profesor Paul Hunham vo filme Alexandra Paynea Zimné prázdniny.
debata

Kto má ostrejší jazyk

Po zhliadnutí traileru som mala dojem, že pôjde o komédiu. Hneď na začiatku nás uvedie do deja a humorne oznamuje, že v Bartonovej akadémii sa všetci študenti aj zamestnanci každoročne odoberajú na dvojtýždenné zimné prázdniny. Vždy sa však nájde zopár zúfalcov, ktorí sa nemajú kam vrátiť. Hovorí sa im prezimujúci – v angličtine „the Holdovers“ ako znie aj pôvodný titul filmu. V traileri ďalej vidíme sympatickú černošskú kuchárku Mary (Da'Vine Joy Randolph), ktorá súcitne hovorí profesorovi Hunhamovi: „Vraj ich budete tento rok strážiť vy. Čím ste si to zaslúžili?“

Kým Mary ľutuje učiteľa, vzápätí vidíme hŕstku jeho nešťastných zverencov, ako sa o ňom bavia: „Vraj tu tiež býval študentom.“ Jeden zo stredoškolákov pritaká: „Preto vie, ako nám spôsobiť maximálnu bolesť.“ Čoskoro sa objaví jeden z hlavných hrdinov Payneovho filmu, študent Angus Tully. Ten profesorovi sarkasticky vmetie do tváre: „Myslel som si, že všetci nacisti sa skrývajú v Argentíne.“ Profesora to napáli a zahriakne ho slovami: „Mlčte Tully. Práve ste si vyslúžili trest.“ Neborák Tully smečuje: „Byť s vami je trest sám osebe.“

Čoraz rozčúlenejší učiteľ mu vysvetľuje, že tiež netúžil po tom, aby ho musel strážiť. Vraj dúfal, že priletí helikoptéra alebo lietajúci tanier a študenta si matka alebo otec odvezú. Tully ho však usadí vetou: „Môj otec umrel.“

Práve výborné dialógy sú silnou stránkou filmu, ktorý napriek mnohým vybrúseným hláškam nie je len vtipný, skôr sympaticky melancholický. O to viac vtiahne diváka.

Smola, Tully

Obávaného protivného profesora Hunhama výborne stvárnil Paul Giamatti. Študentov učí dejepis a ani pár hodín pred začiatkom prázdnin nechce poľaviť v tempe. Výsmešne študentov varuje, že hneď po návrate ich čaká test a teraz začnú novú lekciu. Mladý Angus (Dominic Sessa), ktorého predtým vidíme v internáte ako sebavedomého rebela, sa opäť prejaví ako narušiteľ školských pravidiel. Sedí v lavici so zbaleným kufrom, lebo sa na prázdniny chystá na výlet na karibský ostrov Svätý Krištof.

Povie Hunhamovi, že ostatní učitelia dali študentom voľno a nezačínali s výkladom novej látky. To postaršieho mrzutého samotára s vypúlenými očami (študenti si z nich stále robia žarty) naštve a povie, že teda dobre, nič nové sa učiť nebudú, púšťa žiakov domov a cez prázdniny si to naštudujú sami. Hneď po nich avizuje test.

Hnev študentov sa vzápätí otočí proti Angusovi. A zdá sa, že aj osud je proti nemu, lebo čoskoro sa dozvie, že jeho mama s novým priateľom sa rozhodli odletieť na medové týždne kamsi ďaleko a hlavne sami, bez Angusa. Mladík prosí mamu, že to nemôžu myslieť vážne, no tá je neoblomná a Angusovi neostáva nič iné, len pripojiť sa k štyrom nešťastníkom, čo musia zimné prázdniny stráviť v starodávnej internátnej škole.

Herečka Da'Vine Joy Randolph získala sošku... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Da'Vine Joy Randolph Herečka Da'Vine Joy Randolph získala sošku ako herecký objav roka v projekte The Holdovers.

Sledovať samotné tradičné prostredie školy je fascinujúce. Irónia prechádza do zúfalstva, keď sa pätica prezimujúcich študentov musí presťahovať zo svojich študentských izieb do ambulancie, kde spia na nemocničných kovových posteliach. Kvôli hŕstke ostávajúcich predsa nebudú vykurovať celú školu! Aj slávnostne nazdobený vianočný strom vzápätí odvážajú. Ako sa ukáže, škola ho vždy po odjazde študentov vráti do predaja – veď ešte nie sú Vianoce.

Okrem študentov a profesora antiky zostane v Bartonovej akadémii už len sympatická školská kuchárka Mary. Je korpulentná, ale milá a práve nedávno prišla o syna, tiež študenta, ktorý musel narukovať. Bol nadaný, no nemal bohatých rodičov ako väčšina študentov, a tak ho pred vietnamskou vojnou nemalo čo chrániť. Zdá sa, že jediný, kto profesorovi Hunhamovi neprekáža, je práve Mary. Tá prezimujúcim varí zo zvyšku zásob – ďalšie vraj prídu až v januári.

Neznášajú vás

Zdá sa, že to už nemôže byť horšie. Angusa Tullyho celá situácia štve a neustále sa škriepi so spolužiakom, synom miliardára. Ten v škole cez prázdniny zostal len preto, že si zo vzdoru voči otcovi odmietol ostrihať dlhé vlasy, preto ho otec nevezme na drahú lyžovačku. Vzájomné podpichovanie ústi až do bitky, čomu sa prizerajú dvaja vyplašení mladší spolužiaci. Znechutený profesor žiada, aby sa vinník priznal, a keď sa nikto nehlási, hrozí, že potrestá všetkých.

Herečka Sandra Oh a jej kolega Paul Giamatti,... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Sandra Oh a jej kolega Paul Giamatti Herečka Sandra Oh a jej kolega Paul Giamatti, víťaz ceny Icon Award za výkon vo filme The Holdovers.

Nálada je na bode mrazu – a mrazivá je aj teplota v nevykúrenej knižnici, kde musia na príkaz profesora všetci počas prázdnin študovať. Nečudo, že spurný miliardársky synáčik útočí aj na kvalitu jedla od kuchárky Mary, za čo ho profesor znova potrestá – zostane teda o hlade!

Až jedného dňa počas štúdia začujú všetci prilietajúci vrtuľník a mladík víťazoslávne hlási: Vedel som, že to otec nevydrží a príde po mňa. Ideme lyžovať. A idú – všetci študenti okrem neboráka Tullyho, pretože jeho rodičom kdesi na medových týždňoch sa profesor nevie dovolať. Tully zúri čoraz viac – na prekliatej škole zostal sám len s odporným profesorom a kuchárkou smútiacou za synom, ktorá sa však mladíka vždy matersky zastane. Dokonca pokarhá aj profesora: „Nemôžete povedať chlapcovi, ktorý zostal sám na Vianoce, že ho nikto nechce a je na obtiaž!“

Pomedzi všetky vtipné hádky medzi profesorom, ktorému Tully neváha povedať: „Väčšina deciek vás neznáša a učitelia tiež, viete to?“ sa v istej chvíli sa profesor obmäkčí a rozhodne sa urobiť improvizované Vianoce. Raz ráno vstane, kúpi malý ošklbaný vianočný stromček a Mary aj Angusovi venuje rovnaký vianočný darček: čosi v hnedom baliacom papieri. Ale aj to je lepšie ako nič, hoci sa z darčeka vykľuje kniha o Markovi Auréliovi. Obaja obdarovaní sú trochu sklamaní a trochu potešení. Mladíka poteší aj vianočné menu od Mary a obom vraví: „Ešte nikdy som neprežil Vianoce s rodinou, vďaka Mary.“

Vyzerá to na idylku, no v tomto filme nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Výlet do Bostonu, ktorý si želá chlapec a profesor ho po prehováraní kuchárkou vydáva za školskú exkurziu, všetko zmení. Rolu zohrá fľaštička s antidepresívami aj sklenené ťažidlo, v ktorom sneží. Prídu nečakané prekvapenia i drámy, ukáže sa, že aj profesor má svoje temné tajomstvá.

Nejedného diváka, ktorý už žije v celkom inej dobe, film dojme. Uvedomí si, že na rozdiel od Angusa mu nehrozí, že ak ho vyhodia zo školy, bude musieť bojovať vo Vietname. Ale sú dnes vzťahy medzi deťmi a rodičmi lepšie ako pred pol storočím? Vlastne sa možno až tak veľa nezmenilo.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Zimné prázdniny / USA 2023 / r. Alexander Payne / h. Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph, Carrie Preston, Naheem Garcia, Brady Hepner, Ian Dolley, Jim Kaplan, Michael Provost, Gillian Vigman

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #Alexandre Payne #zimné prázdniny