Oscarová dráma, dokument o Havlovi aj príbeh vraha

V ponuke aprílových filmov je tentoraz silná dráma Zóna záujmu, ktorá získala dvoch Oscarov, nový film Petra Bebjaka Smršť, ktorý je natočený podľa predlohy od Jozefa Kariku, či prequel k legendárnemu hororu Omen z roku 1976 s názvom Prvé znamenie: Prichádza Satan. Okrem toho sa môžete tešiť aj na nový dokument o Václavovi Havlovi, režisérsky debut Deva Patela Opičí muž, animovanú rozprávku Ako zachrániť draka či katastrofickú snímku Kolaps.

01.04.2024 06:00
Tady Havel, slyšíte mě? Foto:
Snímka z filmu Tady Havel, slyšíte mě?
debata

Opičí človek, 4. apríl

Keď bol Chlapec (Dev Patel) veľmi malý, matka mu rozprávala legendu o bájnom opičom kráľovi Hanumanovi, ktorý pomáhal bezmocným, utláčaným a ukrivdeným. Neskôr sa Chlapec stane svedkom toho, ako mu priamo pred očami zavraždia matku, a pochopí, že žiadny Hanuman neexistuje.

Už ako dospelý nosí opičiu masku a zúčastňuje sa na nelegálnych zápasoch, kde ho iní zápasníci mlátia do krvi. V najtemnejších uličkách mesta hľadá spôsob, ako sa dostať k tým, ktorí mu pred rokmi tak ublížili. Keď ich konečne nájde, premení sa na hrozivý nástroj pomsty. Čo sa s ním stane, keď sa dostane na koniec tejto smrťou lemovanej cesty?

Zóna záujmu, 4. apríl

Rudolf (Christian Friedel), Hedwiga (Sandra Hüllerová) a ich štyri deti žijú vo veľkom dome s krásnou, udržiavanou záhradou. Každý deň si vychutnávajú spoločnú večeru, spomínajú na milované Taliansko, užívajú si víkendové výlety k vode a prechádzky s priateľmi.

Spoza múrov ich domova sa však ozývajú znepokojujúce zvuky a občas niečí zúfalý krik. Pánom domu je totiž Rudolf Höss, veliteľ koncentračného tábora v Osvienčime.

Smršť, 4. apríl

Hlavným hrdinom príbehu je forenzný psychológ Martin Lang (Tomáš Maštalír), ktorý prichádza spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do kúpeľov v horách. Ďaleko od civilizácie si chcú oddýchnuť a pokúšajú sa zachrániť svoj vzťah. Prechádzajú totiž vážnou partnerskou krízou, ktorá pramení z hlboko ukrytej traumy, a tento pobyt je pre nich ultimátom – buď svoje problémy prekonajú, alebo sa každý vyberie vlastnou cestou.

Kolobeh rutinných dní však naruší príchod tajomnej zásielky – balíka s dôkazovým materiálom z vyšetrovania tragického prípadu. Odosielateľom je Langov kolega, psychológ. Ten od neho potrebuje pomoc v prípade známom ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. Lang sa spočiatku zdráha, ale postupne podľahne neznámej sile, ktorá ho k prípadu priťahuje.

Tady Havel, slyšíte mě?, 11. apríl

Prezident, občan, režisér, priateľ, manžel, pacient, muž na sklonku života… Dokument Petra Jančárka vracia do centra pozornosti Václava Havla v jeho známych, ale aj verejnosti doposiaľ skrytých polohách. Vychádza pritom z nikdy nepublikovaného materiálu natočeného počas posledných rokov jeho života.

Prvé znamenie: Prichádza satan, 11. apríl

Psychologický horor Prvé znamenie: Prichádza Satan je prequelom legendárneho hororu z roku 1976. Keď mladú Američanku Margaret (Nell Tiger Free) pošlú do Ríma, aby začala slúžiť cirkvi, stretne sa s temnotou, ktorá ju prinúti spochybniť vlastnú vieru, a odhalí desivé sprisahanie, ktorého cieľom je zrod vteleného zla.

Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba, 11. apríl

Callie (Carrie Noonová) a Gary (Paul Rudd) sa s deťmi po udalostiach z roku 2021 usadia v New Yorku a naplno sa venujú pomoci tým, ktorých trápia nepríjemní duchovia a prízraky. Keď však mesto uprostred leta náhle zamrzne, je jasné, že noví Krotitelia majú do činenia s hrozbou, s akou sa ešte nestretli.

Spiaci účet, 18. apríl

Problémy mladých manželov môže vyriešiť nečakane objavené dedičstvo. Pátrajú po jeho podozrivom pôvode a odkrývajú temné tajomstvo starých rodičov. Pokušenie zbohatnúť je veľké. Vezmú na seba s dedičstvom aj vinu, ktorá mala zostať utajená?

Ako zachrániť draka, 18. apríl

V starovekej Číne boli draci a ľudia priateľmi. Ľudská chamtivosť však ukončila ich spojenectvo a čarovné stvorenia sa stali korisťou. Posledného z nich teraz drží v zajatí krutý cisár. Jedného dňa drakovi prinesie jedlo malá sirota menom Ping a čoskoro sa ukáže, že je jediná, kto ho môže zachrániť.

Nepravdepodobní spojenci sa musia naučiť pomáhať si a chápať jeden druhého. Na ceste za slobodou ich prenasleduje zlý čarodejník a lovec drakov. Aby prežili, musí Ping nájsť odvahu a magickú silu, o ktorej doteraz nevedela. Už nemôže byť tou bojazlivou a plachou sirotou, akou bývala kedysi. Teraz je skutočnou hrdinkou, ktorá musí zachrániť draka.

Abigail, 18. apríl

Krádež cudzích detí je ohavný zločin, ale uniesť dieťa mocných zločincov je neuveriteľná hlúposť. Partia darebákov má za úlohu uniesť dcéru bohatého muža a strážiť ju dovtedy, kým zúfalý otecko nezaplatí výkupné 50 miliónov dolárov. Prvá, zdanlivo najťažšia fáza, ide hladko. Sotva malá Abigail (Alisha Weirová) dotancuje na skúške Labutie jazero, skončí zdrogovaná v dodávke.

Únoscovia, ktorí sa vzájomne nepoznajú, ju odvezú na dohodnuté miesto, ktoré pripomína vidiecke panské sídlo. Druhá fáza, čakanie na výkupné, by mohla byť pokojná, dokonca nudná – keby únoscovia nezačali postupne umierať. Ukáže sa totiž, že na niektoré deti by bola aj tá najdrsnejšia polepšovňa prikrátka.

Kolaps, 18. apríl

Renomovaná vojnová reportérka Lee (Kirsten Dunstová) sa spolu so svojím tímom vydáva na nebezpečnú cestu naprieč zničenou Amerikou. Cieľom ich misie je zdokumentovať eskalujúcu občiansku vojnu, ktorú vyvolal kontroverzný príhovor prezidenta.

Nenávisť ovládla všetky vrstvy spoločnosti, ľudskosť a priateľstvo stratili svoj význam a nikto si nemôže byť istý svojím životom zoči-voči hrubej sile zbraní.

Súperi, 25. apríl

Patrick (Josh O'Connor) a Art (Mike Faist) sa spriatelili vďaka spoločnej vášni k tenisu a počas dospievania sa stali nerozlučnými priateľmi. Keď však do ich životov vstúpi nadaná tenistka Tashi (Zendaya), ich vzťah sa zmení.

Z kamarátov sa stanú súperi v láske, ale aj na tenisovom kurte. Jednému sa darí viac, druhému menej – v športe aj v láske to tak niekedy chodí… Keď sa však majú po rokoch stretnúť v zápase na známom turnaji Challenger, všetko sa môže zmeniť. Ktorý zo súperov sa stane víťazom?

Lesný vrah, 25. apríl

Film je založený na skutočných udalostiach – v roku 2005 Viktor Kalivoda zavraždil troch náhodných chodcov, na ktorých narazil v českých lesoch. Prípadu sa venovala veľká pozornosť pre jeho neobjasnený motív. Po zatknutí sa Kalivoda priznal, ale motív neodhalil.

Film podrobne sleduje jeden rok jeho života, ktorý viedol k vraždám a jeho zatknutiu, pričom jeho motív zostáva nejasný. Postava sa tak stane plátnom, na ktoré si diváci môžu premietnuť svoje vlastné obavy, úzkosti a zlé motivácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kinopremiéry