Slovenské aktivistky točia na Ukrajine pravdivé osudy ľudí, ktorí prežívajú peklo

Nie je to dávno, čo slovenský predseda vlády verejne vyhlásil, že v Kyjeve žiadna vojna nie je. Kto chce vedieť, ako sa na Ukrajine skutočne žije posledné dva roky, mal by si pozrieť filmy Viery Dubačovej a Lucie Štasselovej, ktoré sa už druhý rok odvážne vracajú na územie Ukrajiny a zbierajú autentické výpovede ľudí, ktorým vojna zničila všetko.

08.04.2024 08:00
Tí, ktorí zostali Foto:
Členovia iniciatívy Mier Ukrajine.
debata (3)

Tí, ktorí zostali je päťdielny dokumentárny cyklus, ktorý režisérka Viera Dubačová a producentka Lucia Štasselová, obe zakladajúce členky iniciatívy Mier Ukrajine, nakrútili počas pravidelných návštev ukrajinských miest a dedín zasiahnutých ruskou agresiou. Zachytávajú tam pravdivé výpovede o tom, ako táto vojna ničí domovy, životy, telá i duše obyčajných ľudí.

„Tie príbehy sa dejú teraz, v našom čase, u našich východných susedov, len kúsok od slovenských hraníc. Je dôležité prinášať tieto svedectvá, pretože na Slovensku sa šíri dojem, že to je len taká malá "vojnička“ v susedstve. Pravdou je, že je to vojna, a sú to obrovské ľudské tragédie, dejúce sa ľuďom ako my, ako ty a ja, a mnohí sa tvárime, že sa nič nedeje, že sa nás to netýka," hovorí Viera Dubačová, režisérka dokumentárneho cyklu Tí, ktorí zostali.

„Každý z nás by mal nabrať odvahu pozrieť sa pravde do očí. Ak zo strachu a pohodlnosti zakrývame oči pred realitou, nebudeme šťastnejší. Je na nás, aby sme odsúdili agresiu a zverstvá, ktoré sa dejú nie politikom, nie vládam, ale obyčajným ľuďom, ženám, deťom, seniorom. Je na nás, aby sme odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine, aby sme dokázali brániť pravdu,“ dodáva režisérka.

V stredu, 3. apríla, sa v kinosále Slovenskej národnej galérie uskutočnilo slávnostné premietanie posledného, piateho dielu tohto dokumentárneho cyklu, ako poďakovanie všetkým, ktorí jeho vznik podporili, a ktorí stoja na strane vojnou drásanej Ukrajiny. Jednou z hlavných protagonistiek je aj prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová, ktorú filmársky tím sprevádzal a zdokumentoval jej návštevu Kyjeva a Černihivskej oblasti.

„Ak sa niekedy cítime osamelí a bezmocní voči viditeľnému zlu a násiliu, ktoré trvá už viac ako dva roky, je dôležité stretávať sa s ľuďmi, ktorí sú odhodlaní sa nevzdávať, hovorí Lucia Štasselová, producentka cyklu Tí, ktorí zostali.

"Som hrdá na našu prezidentku, ktorá je jednou z nich, a som vďačná, že sme ju mohli sprevádzať a natočiť jej návštevu na Ukrajine a jej stretnutia s ľuďmi, ktorí ruskú okupáciu prežili,“ dodáva producentka.

Piaty diel dokumentárneho cyklu Tí, ktorí zostali, je možné pozrieť si v archíve RTVS, ktorá ho odvysielala na druhé výročie začiatku vojenskej agresie na Ukrajine, za čo jej patrí poďakovanie.

Cyklus Tí, ktorí zostali sa uzavrel, no odvážne filmárky už pracujú na ďalšom dokumente s názvom Ruka na srdci. Pôjde o celovečerný film o tom, ako sa vojna podpisuje na ženách, ktoré sa rozhodnú vstúpiť do armády. Film konkrétne zachytáva premenu mladej talentovanej ukrajinskej režisérky Ірина Клочко (Iriny Kločko) na vojačku – hrdinku, ktorá bráni svoju vlasť.

Za účelom pokrytia nákladov na nakrúcanie bola spustená aj crowdfundingová kampaň na Donio.sk, kde si môžete prečítať viac o tomto filmovom projekte.

Z vyzbieraných finančných prostriedkov chcú autorky pokryť časť nákladov na ubytovanie a cestovanie do najhorúcejších lokalít, ktoré sa dotýkajú vojnovej línie, či prípravu webovej stránky pre medzinárodné publikum.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Ukrajina #vojna na Ukrajine