Božidara Turzonovová: Film som najprv neuznávala, viac som verila divadlu. Akú rolu by vzala bez váhania?

Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevezme herečka Božidara Turzonovová. Prečo film najskôr neuznávala a či chodí do kina, prezradí vo videu.

21.04.2024 06:00
debata
Božidara Turzonovová: Film som najprv neuznávala, viac som verila divadlu. Akú rolu by vzala bez váhania?
Video
Čo hovorí na svoje ocenenie Božidara Turzonovová? / Zdroj: TV Pravda

Už v piatok 26. apríla sa bude konať odovzdávanie slovenských Národných filmových cien Slnko v sieti. Jedno ocenené meno je známe už teraz – Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevezme herečka Božidara Turzonovová. Vlani ho získal kameraman Ladislav Kraus a in memoriam režisér Stanislav Párnický, pred nimi herečka Emília Vášáryová a literárna vedkyňa Jelena Paštéková.

Božidara Turzonovová

Pozrite si snímky zo života herečky Božidary Turzonovovej.

Fotogaléria
Božidara Turzonovová bude čítať z knihy...
Herečka Božidara Turzonovová.
+14Herečka Božidara Turzonovová a jej kolega...

O najnovšej laureátke Slnka v sieti povedala prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Katarína Krnáčová: "Pani Turzonovová je skutočnou ikonou slovenského filmu. Vnímame ju roky na divadelných doskách, ale jej pôsobenie v oblasti slovenskej kinematografie, ako televíznej, tak filmovej, je nezabudnuteľné. Od roku 1961 sme ju mohli vidieť v desiatkach hraných filmov, svoj herecký talent venovala ale aj mnohým známym televíznym seriálom. Dokonca ju môžeme vidieť aj v dokumentárnych filmoch, z ktorých jeden je aj nominovaný v kategórii Najlepší dokumentárny film aktuálneho ročníka Slnko v sieti.”

Katarína Krnáčová Čítajte viac Sloboda tvorby vo filme je absolútne kľúčová, hovorí prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Katarína Krnáčová

Krnáčová s potešením konštatovala, že slovenská kinematografia je v čoraz lepšej kondícii, o čom svedčí aj stále viac žánrov. „Celkovo bolo prihlásených rekordných 34 filmových a televíznych diel. V kategórii Najlepší hraný film STFA vyberala spomedzi 11 prihlásených prác, v kategórii Najlepší dokumentárny film z 13 projektov a napokon v kategórii Najlepší animovaný film zo 6 prihlásených prác. Veľmi sa tešíme, že slovenská audiovizuálna tvorba je takáto bohatá a že kvalita našej kinematografie stúpa. Na slovenské filmy chodí do kín stúpajúce množstvo divákov,“ povedala Katarína Krnáčová.

V kategórii Najlepší film sú v trojici nominácií veľmi odlišné filmy – čierna komédia Jonáša Karáska Invalid (herec Gregor Hološka je za rolu Lacka nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe), historická dráma Slúžka (predstaviteľka hlavnej úlohy Dana Droppová je zasa nominovaná v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe) a film odohrávajúci sa v charkovskom metre Svetloplachosť dvojice Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík.

Okrem nich boli do súťaže prihlásené aj filmy A máme, čo sme chceli (nominácie pre Adyho Hajdu a Daniela Fischera v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe), Citlivý človek, Jej telo (predstaviteľka hlavnej postavy Natália Germáni je nominovaná v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, Mimi, Moc (tento film má nomináciu v kategórii najlepší filmový zvuk – spolu so Slúžkou a Invalidom), Perinbaba a dva svety (nominácia v kategórii Najlepšie vizuálne efekty), Úsvit (nominácia v kategórii Najlepší architekt – scénograf – spolu s filmami Invalid a Slúžka) a Villa Lucia.

V kategórii Najlepší dokument sa o víťazovi bude rozhodovať spomedzi kvarteta snímok Emília (r. Martin Šulík), Poznámky z Eremocénu (r. Viera Čákanyová ), Pozor, padá SNG! (r. Jana Durajová, Lena Kušnieriková) a Všetci ľudia budú bratia (r. Robert Kirchhoff). Najlepším animovaným filmom sa stane buď film Ivany Laučíkovej Lesná päťka – Ja hodím najďalej!, snímka Filipa Pošivača Tonko, Slávka a kúzelné svetlo alebo film Umelohmotné nebo v réžii dvojice Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó.

Víťazov celkovo 18 rôznych kategórií sa verejnosť teda dozvie 26. apríla počas priameho prenosu z udeľovania ocenení v Slovenskom rozhlase, ktorý odvysiela RTVS o 20:30 hod. na Jednotke. Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj pripomenul, že RTVS je dlhodobo najväčším koproducentom slovenskej filmovej tvorby a pozval divákov k televíznym obrazovkám. Galavečer bude moderovať Branislav Bruno Ciberej. Neoddeliteľnou súčasťou udeľovania ocenení je aj Divácka cena. Hoci je hlasovanie už uzavreté, diváci si stále môžu niektoré z nominovaných filmov (Invalid, Slúžka, Svetloplachosť, Umelohmotné nebo, Úsvit, Poznámky z Eremocénu, Pozor, padá SNG!, Emília, Tri zlaté dukáty, Lesná päťka – Ja hodím najďalej! a Tonko, Slávka a kúzelné svetlo) pozrieť online v ponuke streamovacej služby www.DAFilms.sk, a to do 5. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Božidara Turzonovová #Slnko v sieti