Jean Gabin bol komisárom Maigretom aj galejníkom Valjeanom. Dnes by mal 120 rokov

Uzavretý francúzsky "chasník" s mužskými rysmi s uhrančivými očami Jean Gabin, ktorý sa narodil 17. mája 1904 v Paríži, patril k najpopulárnejším európskym hercom svojej doby. Prakticky v každom zo stovky filmov, v ktorých sa objavil, prekypoval charizmou a divák mal väčšinou pocit, že nehrá, ale jednoducho je. Či už odhodlaným komisárom Maigretom, galejníkom Valjeanom, tulákom, trestancom, sympatickým gangsterom či nekompromisným patriarchom vidieckeho rodu.

17.05.2024 08:00
Jean Gabin Foto:
Herec Jean Gabin ako komisár Maigret.
debata

Gabin prišiel na svet ako siedmy a posledný potomok operetných a muzikálových spevákov. Kým krásny hlas zdedil po matke, umelecké meno Gabin prevzal po otcovi, ktorý ho tiež priviedol na divadelné dosky.

Spočiatku hral malé roličky a „krovie“, kým uspel so šansónom svojho obľúbeného Maurica Chevaliera v konkurze do slávneho Moulin Rouge. Pred kamerou stál Gabin prvýkrát v roku 1929 v nemom filme. O rok neskôr prišla snímka Každý má šancu, v ktorej sa tancovalo a spievalo, a tiež prvá poriadna zmluva.

Vďaka nej išiel z role do role, niekedy ich zvládol aj päť za rok. V roku 1940 ale kvôli okupačným obmedzeniam opustil Paríž a odišiel na juh, aby o rok neskôr zamieril do Hollywoodu. V Amerike prežil románik s Marlene Dietrichovou, v roku 1943 sa ale vrátil do Európy a ako tankista de Gaullovej armády bojoval proti nacistom.

Rozhodol sa tak kvôli kamarátom. „Nemohol by som sa im potom pozrieť do očí a podať im ruku. Preto som odišiel do tej s*urvenej vojny, aj keď som mal plné gate,“ spomínal.

Po vojne vytvoril desiatky filmových postáv, z ktorých za niektoré dostal cenu na MFF v Benátkach a na MFF v Berlíne.

V snímke Tetovaný sa objavil aj po boku Louisea Funesa, ktorého ale nemal príliš v láske. Mimoriadny vzťah mal s Alainom Delonom, s ktorým natočil napríklad drámu Dvaja muži v meste. Posledný film Svätý rok natočil krátko pred svojou smrťou.

Vladimír Brabec Čítajte viac Pred 90 rokmi sa narodil predstaviteľ legendárneho majora Zemana, herec Vladimír Brabec

Životom charizmatického herca prešlo mnoho žien, iba s jednou ale vydržal celých 27 rokov, až do svojej smrti. Krásnu modelku Marcelle Fournierovú si vzal v roku 1949 a tri roky nato spolu kúpili vidiecky statok, ktorý Gabin opúšťal iba v čase natáčania. Mali spolu syna a dve dcéry.

Herec, ktorý z duše nenávidel slávu, miloval vidiek, osamelé prechádzky, kone a more. V ňom aj po smrti 15. novembra 1976 našiel podľa svojho želania miesto posledného odpočinku.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #Jean Gabin