Film o lezení, ktorý sa zamýšľal nad životom

Deklarácia nesmrteľnosti je lezecká cesta, ktorú si vytvoril v Mamutej jaskyni pri Krakove poľský horolezec Piotr Korczak. Svojou náročnosťou patrila medzi najťažšie na svete. Dnes je už z Piotra päťdesiatnik a sám ju nedokáže preliezť, ale jeho nasledovníci áno. Čas berie človeku fyzické sily, ale viera zostáva. A možno v tom spočíva jeho odkaz.

16.10.2012 10:54
38 horsky film 2X Deklarácia nesmrteľnosti Foto:
Záber z víťazného filmu Deklarácia nesmrteľnosti
debata

Všeobecný návod na dobrý film o lezení na skaly neexistuje. Čím je ich viac, tým je výber ťažší. Ponuka Medzinárodného filmového festivalu horských filmov v Poprade bola prešpikovaná snímkami o túžbe zdolávania náročných lezeckých ciest a približovaniu sa k horolezeckým extrémom. Jeden film bol však iný ako ostatné. Deklarácia nesmrteľnosti od poľského režiséra Marcina Koszalku upútala hneď prvými zábermi a v nedeľu večer na záver festivalu ju odmenili hlavnou cenou Grand Prix. Oficiálny verdikt poroty znel: "Za originálne spracovanie základných ľudských otázok v príbehu jedného z významných poľských lezcov.“ Čo sa za tým skrýva?

"Zaujímavá dramaturgia, originálna téma a silný príbeh. Keď vidíte 40 – 50 lezeckých filmov, nadobudnete pocit, že je to všetko rovnaké. Ale tento bol iný. Po piatich sekundách som sa prebudil a začal so záujmom sledovať, o čom to je. Bolo tam veľa prekvapení. Nebolo to len o lezeckom prostredí, ktoré mám rád. Film sa zaoberal základnými otázkami života. Tými, ktoré si kladieme my všetci,“ priznal svoje pocity Stanislav Holec, jeden z členov poroty Medzinárodného festivalu horských filmov.

Festivalová porota udelila aj ďalších 5 cien – cenu za expedičný a dobrodružný film získal venezuelský film Anny Isabel Dao Padajúci anjeli, cenu za osobný výkon si odniesol film režiséra Gerlda Salmina Príbeh Felixa Baumgartnera, cenu za sfilmovanie histórie hôr spolu s cenou divákov získal z 15 slovenských snímok film Pavla Barabáša Príbehy tatranských štítov, cena za umeleckú myšlienku pripadla talianskemu režisérovi Davidovi Carrarimu za film Vertikálne staromódna. Cenu poroty udelili francúzskemu filmu Guillaume Brousta Priepasť Gouffre Berger.

Na jubilejnom 20. Medzinárodnom festivale horských filmov udelili aj cenu za najlepší film uplynulého desaťročia, ktorým sa stala snímka švajčiarskeho režiséra Stefana Siegrista Harvest Moon – držiteľa Grand Prix z roku 2007.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba