Animateka v Ľubľane zaostrila na slovenskú animovanú tvorbu

Vlani ocenili v Ľubľane film Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej Posledný autobus aj krátku snímku Kto je tam? Vandy Raýmanovej. Tento rok uvádza 9. ročník medzinárodného festivalu animovaného filmu Animateka v sekcii Focus prierez slovenskou animovanou tvorbou. Jej cieľom je ukázať, že slovenský animovaný film to nie je len Viktor Kubal.

05.12.2012 14:00
37 zbojnik jurko Zbojník Jurko Kubal Foto:
Zbojník Jurko
debata

Kolekcia 26 snímok predstavuje výber od prvých úspešných snímok až po súčasné diela, oceňované na prestížnych medzinárodných festivaloch. Tvorba nestora slovenského animovaného filmu Viktora Kubala je v programe zastúpená najvýraznejšie. Okrem krátkych filmov odpremieta festival, ktorý sa končí v nedeľu, aj prvý celovečerný slovenský animovaný film Zbojník Jurko, pod ktorý sa podpísal práve Viktor Kubal.

Vo výbere sú aj filmy Jaroslavy Havettovej, Juraja Bindzára, Blanky Šperkovej, Vladimíra Pikalíka, Ivana Popoviča, Františka Jurišiča, Rudolfa Urca, Ondreja Slivku aj Jana Švankmajera. Z nových filmov uvedie Animateka aj Kamene Kataríny Kerekesovej, Štyri Ivany Šebestovej, Fat Fatal Michaely Čopíkovej a Viliam Veroniky Obertovej. Na ľubľanskej Animateke sa bude premietať aj animovaný film Michala Strussa V kocke, ktorý bol v roku 2000 nominovaný na študentského Oscara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba