Modrí škriatkovia v bielych nohaviciach Šmolkovia bavia svet už 65 rokov

Modrí škriatkovia, ktorí žijú v hubových domčekoch a neustále niekde šmolkujú, sú najslávnejším výtvorom bruselského rodáka Pierra Culliforda. Výtvarník, známy skôr ako Peyo, pritom Šmolkov – v origináli Les Schtroumpfs – pôvodne vytvoril len ako vedľajšie postavy do iného príbehu. Postavičky, ktoré sa prvýkrát objavili pred 65 rokmi, 23. októbra 1958, v slávnom komiksovom časopise Le Journal de Spirou, však čoskoro začali žiť svoj vlastný život.

23.10.2023 11:00
šmolkovia Foto:
Až v 80. rokoch sa dostali Šmolkovia do televízie.
debata

O rok neskôr už modrí škriatkovia vykročili z komiksu Johan a Pirlouit do vlastnej série a ich príbehy lákajú malých čitateľov dodnes. Po desiatkach rokov existencie je zo Šmolkov zábavné impérium, ktoré funguje aj po smrti Peya (1992). Šmolkov je možné nájsť v kindervajíčkach, na školských aktovkách, peračníkoch či hrnčekoch, majú aj vlastné zábavné parky.

Modré postavičky v bielych nohaviciach a s bielymi čiapkami sa ale zapojili aj do kampane UNICEF, ktorá pomáha bývalým detským vojakom k návratu do normálneho života. Celosvetovú popularitu by Šmolkovia nikdy nedosiahli, keby sa neobjavili vo filme a v televízii. Prvá animovaná a vtedy ešte čiernobiela snímka síce prišla do kín už v roku 1965 a ďalšia o 11 rokov neskôr, skutočná trefa do čierneho ale prišla až začiatkom 80. rokov. Vtedy sa ich príbehov ujali v americkom štúdiu Hanna-Barbera a pretvorili ich na animovaný seriál.

Prvý diel seriálu, za ktorým stáli rovnakí producenti ako za Tomom a Jerrym, Psom Filipsom či Flintstoneovcami, sa na obrazovkách v USA objavil v septembri 1981. Do decembra 1989 vzniklo 256 častí, v ktorých sa Šmolkovia často stretávajú napríklad so zlým čarodejníkom Gargamelom a jeho kocúrom Azraelom, ktoré televízie reprízujú dodnes. Na československé obrazovky sa modrí škriatkovia dostali už koncom 80. rokov, spolu s niekoľkými dielami Toma Jerryho boli jedným z mála amerických kreslených seriálov v Československej televízii v tom čase.

A ako sa obľúbení modrí hrdinovia nazývajú v zahraničí? Belgičania majú teda svoje Schtroumpfy, v Španielsku sa volajú Pitufos, anglicky Strumpfs, nemecky Schlumpfs, Číňania im hovoria Nan Čing Ling, Japonci Sumafa a v hebrejčine dostali meno Dardassim. Šmolkovia v posledných rokoch zabodovali aj na striebornom plátne, tri celovečerné filmy (Šmolkovia, Šmolkovia 2 a Šmolkovia: Zabudnutá dedina), kombinujúce hrané scény s animáciou, boli diváckym úspechom.

walt disney Čítajte viac Walt Disney tvoril rozprávky aj vojnovú propagandu

V Brne tento rok otvorili zábavno-vzdelávací park Šmolkovia – Magický svet. „Výstava vznikla ako zábavný park k 60. výročiu vzniku Šmolkov v roku 2018 v Bruseli v domovskej krajine Šmolkov. Pretože autorov zábavného parku zo spoločnosti Explorado poznáme, dohovorili sme sa, že aj pre Česko by taká atrakcia bola zaujímavá. Tento rok tak Šmolkovia 65 rokov svojho vzniku oslavuje v Brne," povedal riaditeľ organizujúcej JVS Group Viliam Ďuriš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šmolkovia