Walt Disney tvoril rozprávky aj vojnovú propagandu

Mickey Mouse, káčer Donald, pes Pluto či lietajúci sloník Dumbo. Kto by nepoznal slávne kreslené postavičky? Keď v lete 1923 Walt Disney (1901 - 1966) prišiel do Kalifornie, v Hollywoode nebolo ešte nikoho, kto by vyrábal animované filmy. Začal s tým on a presne pred sto rokmi sa mu podarilo predať distribútorovi prvých dvanásť animovaných grotesiek. Tak sa zrodilo úspešné impérium Walta Disneyho.

16.10.2023 06:00
walt disney Foto:
Walt Disney (vľavo) a skladateľ Felix Mills s hrdinami disneyoviek Mickey Mouseom a káčerom Donaldom.
debata

„Všetko sa začalo jednou myšou,“ vyhlásil legendárny animátor v roku 1954. Myslel tým, prirodzene, Mickey Mousea, ktorý mu priniesol svetovú slávu, ale na začiatku jeho kariéry stála v skutočnosti iná animovaná postava – malé dievča menom Alice.

Práve to sa stalo hlavnou hrdinkou série Alice’s Wonderland (Alicina krajina zázrakov), ako sa volal Disneyho režijný debut.

„Vložte do toho toľko humoru, koľko len môžete,“ radil mu distribútor, a on poslúchol. Premiéra prvého filmu zo série sa konala 1. marca 1924. Diváci boli nadšení a kritici nešetrili chválou. Koncom roku sa kreslené komédie hrali už po celej Amerike a Disney, ktorý do Kalifornie dorazil iba so 40 dolármi vo vrecku, mohol byť spokojný.

Walt Disney Čítajte viac Tvorca kreslených rozprávok Walt Disney sa narodil pred 120 rokmi

Od králika k myšiakovi

Kresliť ho bavilo už od detstva. Vyrastal na farme v Missouri, kde maľoval zvieratá a kopíroval karikatúry z novín. Po skončení strednej školy sa živil ako ilustrátor v reklame, kreslil tiež divadelné programy a katalógy. V štúdiu, kde pracoval, sa spriatelil s Ubom Iwerksom, s ktorým sa neskôr začali sa zaoberať filmovou animáciou.

Trailer k animovanému filmu Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937)

16. októbra 1923, keď newyorský distribútor kúpil prvé grotesky, si Walt s bratom Royom založili spoločnosť Disney Brothers Studio (o tri roky ju premenovali na Walt Disney Studio). Zatiaľ čo Walt mal na starosti umeleckú tvorbu, starší Roy sa venoval obchodným záležitostiam. Až do júla 1927 si vystačili s príbehmi o Alici, no potom sa už Disneymu táto figúrka zunovala.

Výsledkom bola nová postava – Šťastný králik Oswald (Oswald the Lucky Rabbit), ktorého si diváci rýchlo obľúbili. Bol to prvý animovaný hrdina vytvorený ako osobnosť.

Mickey Mouse Minnie Mouse Čítajte viac Mickey Mouse oslávil 90 rokov. Pôvodne bol králikom

„Chcem, aby postavy niekým boli. Nechcem, aby boli len kresbou,“ vysvetlil Disney. Oswald „si zahral“ v 26 krátkych filmoch a bratom zarobil slušné peniaze, vďaka ktorým firma prosperovala.

Potom sa však Disney rozhádal s vedením filmovej spoločnosti, ktorá Oswalda distribuovala, a tak sa rozhodol, že vytvorí ďalšiu postavičku – myšiaka. Meno Mickey mu dala Disneyho manželka Lillian. Nový hrdina debutoval v novembri 1928 vo filme Parník Willie. Bola to prvá animovaná, ešte čiernobiela, snímka so zvukom.

Mickey Mouse si získal obrovskú popularitu. Objavil sa vo vyše 130 disneyovkách a stal sa i svetoznámou obchodnou značkou. Ako prvý kreslený hrdina sa dočkal hviezdy na hollywoodskom chodníku slávy a Disney zaňho dostal čestného Oscara.

Grotesky s Mickeym priviedli na svet aj iné známe postavičky, ako bola jeho priateľka myška Minnie (Minnie Mouse), psy Pluto a Goofy či káčer Donald.

Lady a Tramp Čítajte viac Pozor na staré disneyovky! Vraj sú rasistické

Oceňovaný vizionár

V druhej polovici 30. rokov sa Disneyho štúdio odhodlalo k tvorbe klasických animovaných filmov. Už prvá (farebná) rozprávka Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937) zarobila 418 miliónov pri rozpočte 1,5 milióna dolárov, čo z nej urobilo najúspešnejší titul roka. Americký filmový ústav ju v roku 2008 vyhlásil za najlepší americký kreslený film všetkých čias.

Ďalšie diela Pinocchio (1940) a Fantasia (1940) už také úspešné neboli, to však išlo na vrub druhej svetovej vojny. Z nasledujúcej tvorby možno spomenúť animované filmy Dumbo (1941), Bambi (1942), Popoluška (1950), Alica v krajine zázrakov (1951), Peter Pan (1953), Lady a Trump (1955), Šípková Ruženka (1959) či 101 dalmatínov (1961).

Spoločnosť Walta Disneyho však produkovala i prírodopisné a hrané snímky ako Ostrov pokladov (1950), Príbeh Robina Hooda a jeho družiny (1952) alebo Mary Poppins (1964). Počas druhej svetovej vojny slúžila tiež propagande.

Pomáhala posilňovať vlastenectvo a zosmiešňovať nepriateľa. V groteske The Fuehrer's Face (Führerova tvár) z roku 1942 tak tvorcovia káčera Donalda poslali do zbrojárskej fabriky v nacistickom Nemecku, kde sa takmer zbláznil z pozdravov „Heil Hitler!“ Kritici Disneymu tento postoj vyčítali. Podľa nich mal radšej šíriť posolstvo mieru a humanizmu.

Disney, ktorý získal až 22 Oscarov, bol rozporuplnou osobnosťou. Niet pochýb, že bol vizionár a šikovný obchodník. Obviňujú ho však aj zo zdierania zamestnancov či zo sebeckého presadzovania vlastných cieľov (napríklad pri založení Disneylandu v roku 1955).

Mickey Mouse Čítajte viac Začne sa bitka o Mickey Mousea? Právna ochrana čoskoro vyprší

Keď ako 65-ročný tuhý fajčiar podľahol rakovine pľúc, jeho firma žila ďalej a na strieborné plátna priviedla nové nezabudnuteľné postavy, napríklad malú morskú vílu alebo levieho kráľa. The Walt Disney Company dnes patrí medzi najväčšie spoločnosti v USA so širokým poľom pôsobnosti od filmovej tvorby až po televízne vysielanie, vydavateľskú činnosť či prevádzkovanie zábavných parkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #animované filmy #Mickey Mouse