O krásnych ženách a motýlích krídlach

Veľký červený kvet, v hĺbke pod ním sa stráca dvojica. Názov Eden - Vyhnanie z raja odkrýva príbeh obrazu Martina Augustína. Patrí k najnovším dielam, ktoré vznikli v jeho ateliéri. V kežmarskej Galérii u anjela predstavuje výber z najnovšej tvorby.

25.12.2012 08:00
debata

Krása, krehkosť a tajomstvo dominujú obrazom Martina Augustína. Na ich ploche sa vznášajú éterické bytosti. Do magických príbehov zakomponováva najrôznejšie reálie a rovnako ako materiály vrství aj pocity, zážitky a myšlienky. Jemnými líniami vytvára pavučiny deja, ktorého hrdinkami sú pôvabné zasnené dámy s dlhými štíhlymi šijami, zahľadené do svojho vnútorného sveta. Možno snívajú o pierku či motýľovi, ktorého krídla hladia ich ramená. Oproti trom vznášajúcim sa štíhlym kráskam „oddychuje“ svetoznámy maliar, spoluzakladateľ kubizmu. Názov obrazu Modré dámy Pabla Picassa prezrádza jeho meno.

Martin Augustín: Ružové sny Foto: GUA
Martin Augustin Martin Augustín: Ružové sny Martin Augustín: Ružové sny

„Tento prchavý dojem umocňuje použité médium – perforovaný japonský papier, pripomínajúci jemnosť pavučiny. Archetypálny zjav postáv vyžaruje tajomstvo a pripomína anjelské zjavenia. Ženy ovenčené girlandami kvetov, ženy imaginárne, krehké bytosti z nebeských galaxií. Vyzerajú, že pri dotyku sa rozplynú ako jesenná hmla. Ukradli vážkam gráciu a pominuteľnosť pozemského života,“ charakterizovala maliarovu tvorbu kurátorka výstavy Karmen Kováčová.

Tváre krások vystupujú aj z vlniaceho sa povrchu lastúr. „Vzniklo to veľmi bizarne,“ povedal Martin Augustín o objektoch Tajomná mušľa, Mušľa vánok a Mušľa dáma. „Bol som v jednom bratislavskom kvetinárstve, kde boli mušľami dekorované kvety. Napadlo mi, dokonca mojej manželke napadlo, či sa na to dá kresliť. Kúpil som si najprv jednu a skúsil, jej povrch zobral ceruzku aj suchý pastel. Odvtedy kreslím na lastúry, urobil som už cyklus asi dvadsiatich takýchto kresbičiek,“ vysvetlil renomovaný maliar.

Do niektorých obrazov zakomponoval verše Kamila Peteraja. „Dokopy nás dalo vydavateľstvo Ikar, ktoré roku 2008 vydalo Peterajove súborné dielo To je moja reč – ja som knihu ilustroval. Odvtedy robíme spolu, vydali sme tlače aj malú knižočku. Postupne prerástla práca do priateľského vzťahu,“ vysvetlil Martin Augustín. Jeho obrazy pozývajú do sveta snov alebo meditácie, harmóniou potešia oko, myseľ aj dušu.

„Pokiaľ si odnesiete poetickú, hravú až detsky čistú radosť z bytia, výstava má zmysel,“ dodala kurátorka. Výstava Martina Augustína potrvá v Galérii u anjela v Kežmarku do 17. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba