Zomrel maliar Jozef Bubák, autor slovenských bankoviek

Nahé ľudské telá. Dokonale krásne. Tajomstvo, poézia a spiritualita. To všetko a ešte viac možno objavovať v kresbách a obrazoch Jozefa Bubáka. Milovníkom umenia ostalo už len maliarovo dielo. Maliar, ktorý maľoval svetlom, včera ráno zomrel vo veku 62 rokov.

12.02.2013 14:00 , aktualizované: 17:00
debata (2)

„Rád pracujem s ľuďmi, ktorých oslovuje umenie a bavia cesty k hlboko ukrytej bežne neprejavovanej podstate človeka,“ netajil všestranný umelec. Nielen maliar, ale aj libretista, scénograf, kostymér a režisér. Kto by chcel tvrdiť, že jeho diela nikdy nevidel, veľmi by sa mýli. Jozef Bubák je totiž autorom slovenských bankoviek. Ich návrhy vznikli v maliarovom ateliéri pred dvadsiatimi rokmi.

Aspoň tvár Milana Rastislava Štefánika a podobu jeho mohyly na Bradle by si mohli aspoň tí, čo majú viac ako dvadsať rokov, pamätať. Zdobili bankovku v hodnote päť tisíc korún. Portrét Andreja Hlinku a madona Ochrankyňa zo stredovekej nástennej maľby v rímskokatolíckom kostole v Sliačoch pri Ružomberku boli na tisíckorunáčke. Portrét Ľudovíta Štúra – kodifikátora spisovnej slovenčiny – a bratislavský barokový kostol svätého Mikuláša s časťou veže kostola Klarisiek tvorili podobu päťstokorunáčky.

Jozef Bubák bol autorom výtvarného spracovania... Foto: nbs.sk
Bankovka Bubak Jozef Bubák bol autorom výtvarného spracovania slovenských bankoviek.

Jozef Bubák sa narodil 23. apríla 1950 v Komárne. Mal trinásť, keď ho zvábil svet výtvarného umenia a začal navštevovať ľudovú školu umenia v rodnom meste. V roku 1969 začal študovať na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave – v oddelení všeobecného maliarstva u Dezidera Millyho, v oddelení voľnej tvorby a gobelínu u Petra Matejku, v oddelení monumentálnej maľby u Františka Gajdoša. V roku 1975 získal za študijné výsledky prestížnu Cenu Martina Benku.

Po absolvovaní štúdií pôsobil ako pedagóg pôsobil na Fakulte architektúry Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. V roku 1978 sa rozhodol tvoriť ako umelec v slobodnom povolaní. V tom istom roku mal prvú samostatnú výstavu. Mala názov Portréty a Jozef Bubák ich vystavoval na Malej scéne Slovenského národného divadla v Bratislave.

V polovici osemdesiatych rokov začal pracovať na koncepcii a realizácii syntetického divadla s baletným súborom Slovenského národného divadla. Spolupracoval s Janáčkovým divadlo v Brne a v roku 1991 spoluzakladal New Ballet Brno. Za šesť rokov realizoval desať inscenácií ako režisér, libretista, autor scény aj kostýmov. Naposledy sa verejnosti predstavil v roku 2005 výstavou Kresby v bratislavskom Pállfyho paláci.

V roku 2009 vyšla vo vydavateľstve Intervention reprezentatívna monografia Jozef Bubák. V súťaži o najkrajšiu knihu Slovenska bola najúspešnejšia – získala až dve ocenenia.

2 debata chyba