Francúzsko vráti sedem obrazov, niektoré z nich viseli v Louvri

V parížskou Louvri bude o štyri maľby menej. Spolu s troma ďalšími obrazmi, ktoré sú už roky súčasťou francúzskych zbierok, sa totiž vrátia k svojim právoplatným majiteľom. Sedem diel sa ešte v 30. a 40. rokoch minulého storočia stalo vojnovou korisťou nacistov. Mali poputovať do Hitlerovej galérie v Linzi.

18.02.2013 09:00
debata
Sebastiano Ricci: Pokušenie Sv. Antona
Sebastiano Ricci: Pokušenie Sv. Antona Sebastiano Ricci: Pokušenie Sv. Antona

Adolf Hitler sám seba považoval za znalca a milovníka umenia. Blízky vzťah mal aj k Linzu, rakúskemu mestu, kde vyrastal. Práve tam chcel vybudovať umeleckú galériu z diel, ktoré za sebou zanechali emigrujúci či deportovaní Židia.

Jedným z nich bol aj Rakúšan Richard Neumann. Svoju zbierku musel predať za zlomkovú cenu pred útekom z okupovaného Francúzska. Šesticu jeho diel teraz vrátia Neumannovmu 82-ročnému vnukovi Tomovi Selldorffovi, ktorý žije v USA. Štyri z nich dosiaľ viseli na stenách najprestížnejšej francúzskej galérie, parížskeho Louvru.

Siedme dielo, ktoré Francúzsko ako dôkaz vôle napraviť vojnové krivdy vráti jeho majiteľom, ukradli nacisti pražskému bankárovi Josefovi Wienerovi. Návrat obrazov odobrili francúzske úrady po rokoch dôkladného skúmania ich pôvodu.

debata chyba