Kunsthalle bude v Dome umenia

Potreba kunsthalle v hlavnom meste sa nielen v umeleckých kruhoch spomína už niekoľko rokov. Zrealizovanie priestoru pre súčasné vizuálne umenie nadobudlo po dlhých sporoch a nezhodách o jeho umiestnení či dokonca potrebnej existencii nový rozmer. Kunsthalle bude, a to v bratislavskom Dome umenia na Námestí SNP. Na včerajšej tlačovej konferencii to oznámili minister kultúry Marek Maďarič, generálna riaditeľka Národného osvetového centra (NOC) Jana Kresáková a budúci čelný predstaviteľ Kurátorskej rady kunsthalle Juraj Čarný.

28.05.2013 14:30 , aktualizované: 17:27
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa... Foto:
Bratislavský Dom Umenia bude od 1. januára 2014 sídlom novej Kunsthalle.
debata (1)

Potrebné rekonštrukcie

Slovenské centrum vizuálneho umenia a jeho výstavná časť s názvom Dom umenia/Kunsthalle Bratislava sa verejnosti sprístupnia 1.¤januára 2014. Vzniknú vďaka spolupráci ministerstva kultúry a NOC, pod ktoré výstavné priestory v budove spadajú. Okrem nich bude kunsthalle disponovať aj priestorom bývalého Diela, teda vitrín nachádzajúcich sa pri vchode do Domu umenia dostupných priamo z ulice.

O umiestnení kunsthalle v budove na Námestí SNP sa uvažovalo už v minulosti. Na ideálne podmienky na jej zriadenie sa podľa Maďariča nemohlo dlho čakať, pretože v tom prípade by sa nesprístupnila nikdy. Výstavné priestory však bude potrebné zrekonštruovať a upraviť a aj z toho dôvodu sa rozpočet pre NOC navýši o 200– až 300-tisíc eur, z ktorých bude projekt financovaný, až pokiaľ sa nestane samostatnou inštitúciou.

Ľuďom z online doby

Poslaním Slovenského centra vizuálnych umení je sprístupniť súčasné umenie širokej verejnosti. Podľa Juraja Čarného sa totiž na Slovensku dostalo na okraj spoločenského záujmu a práve kunsthalle môže vďaka svojim aktivitám pomôcť s propagáciou, ale najmä pochopením a spopularizovaním tohto odvetvia. „Zatiaľ čo galérie a múzeá, ktoré sú na Slovensku, vznikli v 20., prípadne 19. storočí, kunsthalle bude modelom 21.¤storočia a určená ľuďom, ktorí žijú v online dobe, takže bude jednoduchšie sa s výstavami stotožniť,“ tvrdí.

Kunsthalle má reflektovať nielen slovenských autorov, ale aj zahraničných a aj z toho dôvodu je dôležitá komunikácia so zahraničnými partnermi. Ako uviedla riaditeľka NOC Jana Kresáková, prvé spolupráce kunsthalle nadviazala s Viedňou. Pokračovať by mohla aj vďaka medzinárodnému zloženiu kurátorskej rady, ktorá bude o kunsthalle rozhodovať.

„Kurátorská rada by mala pomôcť zapojiť sa do medzinárodných vzťahov, vytvárať kontakty na svetovej scéne a tiež garantovať isté inštitucionali­zované štandardy, ktoré musí kunsthalle dodržiavať,“ vysvetľuje Juraj Čarný. O menách jednotlivých členov sa zatiaľ rokuje, ale Čarný už predstavu má. „Rátam s ľuďmi, ako sú šéfredaktori významných časopisov, rektori vysokých škôl, riaditelia kľúčových galérií alebo šéfkurátori zo zahraničia. Dôležité je, aby skutočne vedeli, aký je program takej inštitúcie, ako je kunsthalle.“

1 debata chyba