Umelci v Rožňave vybudovali nové radiály

Zdá sa, že umelci stavajú cesty rýchlejšie ako cestári. V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave čaká na návštevníkov hneď niekoľko nových radiál, ktoré povedú od stredu výtvarného umenia k jeho okraju.

02.08.2013 12:34
roznavske radialy erik sille Foto:
Súčasťou výstavy Traja z jedného mesta sú aj obrazy, ktoré namaľoval Erik Šille.
debata

V rámci projektu Rožňavské radiály usporiada galéria šesť výstav, ktorých cieľom je zmapovať celé spektrum súčasného výtvarného umenia od maľby cez grafiku a video až po plastiku. Na každej z nich budú svoje práce prezentovať traja súčasní umelci.

Projekt otvorila výstava Traja z jedného mesta, ktorá potrvá do 15. augusta. Svoje diela na nej prezentujú David Baffi, Erik Šille a Vlasta Žáková. „Ide o umelcov pochádzajúcich z Rožňavy a okolia, ktorí na výstave predstavia svoju najnovšiu tvorbu v troch samostatných monografických celkoch,“ uviedla kurátorka výstavy Silvia L. Čúzyová.

Priaznivci grafiky si prídu na svoje na výstave Postfotografika, kde uvidia práce Róberta Makara, Rastislava Sedlačíka a Kateřiny Václavkovej. „Diela nie sú tematicky vymedzené, spája ich iba použité médium. Naším cieľom bolo ukázať divákom predovšetkým rozmanitosť prístupov, s akými umelci dokážu pri použití grafiky pracovať. Nájdete tu veľké grafické plochy, ale aj objekty a presahy napríklad do maľby,“ dodáva Čúzyová. Táto výstava potrvá od 15. augusta do 12. septembra.

V posledný deň oboch výstav dostanú návštevníci príležitosť vypočuť si odbornú prednášku a výklad k vystavovaným dielam. Tie prebehnú v rámci aktivít galerijnej pedagogiky, ktoré zahŕňajú komentované prehliadky, tvorivé dielne, odborné prednášky a kritické diskusie. Ich cieľom je verejnosti priblížiť nielen tvorbu zúčastnených autorov, ale aj všeobecnejšiu problematiku súčasného výtvarného umenia. „Chceme nimi iniciovať výchovu k umeniu a výchovu umením,“ povedal riaditeľ Baníckeho múzea Jozef Csobádi.

Téma domova a rodiny spája autorov výstavy Domáce video Enrika Bistiku, Petra Barényiho a Pavlínu Fichtu Čiernu. Ich diela si návštevníci môžu pozrieť v priestoroch galérie od 10. októbra do 7. novembra.

Podrobný program Rožňavských radiál nájdete na www.banmuz.sk/pripravujeme.

debata chyba
Viac na túto tému: #David Baffi #Erik Šille #Vlasta Žáková #Rožňava