Diplomovky mapujú súčasné mesto a život v ňom

Galéria architektúry Spolku architektov Slovenska na Panskej 15 v Bratislave predstaví diplomové práce absolventov a absolventiek Katedry architektonickej tvorby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v akademickom roku 2012/2013. Výstava potrvá od 6. do 23. augusta 2013.

05.08.2013 15:50
Andrej Otepka - Tekuté mesto Foto:
Andrej Otepka - Tekuté mesto, z výstavy DIPLOMOVKY / Diplomové práce Katedry architektonickej tvorby VŠVU
debata

Vystavované diplomové práce sa zaoberajú témami reinterpretácie a dotvorenia panelového sídliska, „ne-miesta“, filmového parku a tekutého mesta a skúmajú smerovanie súčasného života v meste, potenciál jeho nevyužívaných miest či zabudnutých „štrbín“. Hľadajú relevantné odpovede vo forme zodpovedajúcich architektonických a urbanistických riešení.

Autorky a autori diplomových prác, čerství magistri umenia – Kristína Kráľová, Marianna Maczová, Vladimír Mrázik, Andrej Otepka a Veronika Trnovská – predstavia svoje projekty počas vernisáže formou komentovanej prehliadky.

Marianna Maczová - Metabasis Urbis, z výstavy... Foto: Marianna Maczová
Marianna Maczová - Metabasis Urbis Marianna Maczová - Metabasis Urbis, z výstavy DIPLOMOVKY / Diplomové práce Katedry architektonickej tvorby VŠVU

O absolventoch a ich diplomovkách

Mgr. art. Kristína Kráľová (1987, Bratislava) magisterské štúdium absolvovala v Laboratóriu architektúry pod vedením prof. Imra Vaška. Zúčastnila sa na študijných pobytoch v Paríži a v indickom Ahmedabade.

Vo svojej diplomovej práci testuje možnosti využitia filmových postupov pri formovaní architektonického priestoru. Vertovov filmový park je prepisom scény z filmu Kino-glaz z roku 1924 od režiséra Dzigu Vertovova do architektonického jazyka. Interaktívny filmový park, situovaný do nevyužitej lokality pod Mostom SNP v Bratislave, počas dňa zbiera zábery okolitého mesta a diania. V noci ožíva projekciami nazbieraných záberov a premiešava ich so zábermi natáčanými v reálnom čase. Každodenná realita mesta sa mieša s fiktívnou filmovou realitou do efemérnych atmosfér architektonic­kého parku.

Mgr. art. Marianna Maczová (1988, Bratislava) absolvovala magisterské štúdium architektonickej tvorby v Ateliéri architektúry II u Mag. arch. Petra Steca, ArtD. a študijné pobyty v Paríži, Kodani a v Helsinkách. Za svoju diplomovú prácu získala Cenu rektora VŠVU. Premena mesta (Metabasis urbis) sa odohráva v bratislavskej Peržalke – v časti Dvory V. Do plynúceho priestoru modernistického sídliska nanáša „vrstvu orientácie“ – optimalizovanú sieť komunikácií a priehľadov, ktoré reorganizujú verejný priestor sídliska. Nové ulice a koridory definujú vyvýšené alebo zapustené objemy architektúr, stromoradia a stĺporadia v rôznych formáciách. Monumentálnu mierku sídliska zamieňajú za mierku chodca, dezorientáciu v priestore medzi solitérnymi objektmi panelových domov za perceptuálne uchopiteľnú štruktúru.

Mgr. art. Vladimír Mrázik (1988, Bratislava) absolvoval magisterské štúdium architektonickej tvorby pod vedením Mag. Arch. Petra Steca, ArtD. v Ateliéri architektúry II. Počas študijného pobytu v Miláne sa venoval aj interiérovému dizajnu.

Vo svojom diplomovom projekte sa zameriava na nevyužité prieluky v panelovej zástavbe Petržalky a vytvára pre ne novú náplň na princípe parazitických architektúr. Do vertikálnych prieluk medzi panelovými domami vešia komplexne zakrivené štruktúry. Topologická hra ich povrchov ich umožňuje adaptovať na veľké spektrum funkcií. Novovzniknuté priestory na škále od úplne verejných, cez zdieľané – poloverejné, až po súkromné priestory tak prinášajú žiadaný gradient a pestrosť sociálnych interakcií obyvateľov sídliska.

Mgr. art. Andrej Otepka (1987, Bratislava) absolvoval magisterské štúdium v Laboratóriu architektúry prof. Imra Vaška.

Tekuté mesto je architektonickou metódou a zároveň komiksovým príbehom o archeológii strateného mesta, z ktorého po drastickej kataklizme zostali iba ruiny, legendy, staré mapy a pár indícií. Príbeh približuje pokus o ich interpretáciu formou novej urbanizácie: útek novodobých architektov-nomádov z „kryštálových pevností“ (podobných dnešným mrakodrapom z kovu a skla) do sofistikovaných slumov, ktoré sú zárodkami Nového mesta. Vždy jedinečný obraz tohto budúceho mesta je založený na individuálnom čítaní a miešaní máp, ktoré už nedefinujú uličné čiary ale „intenzity hustôt, viskozity a štiepenia“. Pohľad na dramatický osud mesta vystríha pred už prebiehajúcou skazou súčasných miest, ktoré sa stávajú obeťami nenásytného konzumerizmu a bezohľadnej urbanizácie.

Mgr. art. Veronika Trnovská (1989, Ružomberok) absolvovala magisterské štúdium v Ateliéri architektúry II Mag. Arch. Petra Steca, ArtD. Zúčastnila sa študijného pobytu na Estónskej akadémii umenia v Talline.

Vo svojej diplomovej práci skúma pojem „ne-miesto“, ktorý označuje nevyužívané plochy v meste, miesta bez účelu, nedefinované, často obchádzané, avšak s veľkým potenciálom interpretácie obyvateľmi mesta. Spájaním týchto miest na základe premyslených urbanistických a ekonomických pravidiel vytvára paralelnú krajinu (Ne-mesto), ktorá sa vinie pomedzi panelové domy Petržalky. Zahusťovanie sídliska novou výstavbou tak prináša nielen naplnenie aktuálnych potrieb obyvateľov (napríklad parkovanie), ale tiež pridanú hodnotu vo forme infraštruktúry pre aktivity miestnej komunity a paralelnej „slobodnej“ pešej krajiny, otvorenej novým formám užívania priestoru.

DIPLOMOVKY / Diplomové práce Katedry architektonickej tvorby VŠVU

  • Miesto konania: Galéria architektúry Spolku architektov Slovenska, Panská 15, Bratislava
  • Vernisáž výstavy: 6. august 2013 – 17:00
  • Trvanie výstavy: 6. – 23. august 2013
  • Organizuje: Spolok architektov Slovenska
  • Kurátorka výstavy: Mgr. art. Dominika Belanská
debata chyba
Viac na túto tému: #diplomovky #výstava absolventov architektúry #Galéria architektúry #Spolok architektov Slovenska