Najväčšiu a najmenšiu knihu vystavuje Slovenské národné múzeum

Už ste videli na vlastné oči Korán sotva väčší ako eurová minca? Ak nie, pozrieť si ho možno v Knižnici Slovenského národného múzea v Bratislave.

07.08.2013 11:56
40 najmensia kniha Foto:
Korán len o málo väčší ako eurová minca je najmenšou knihou v zbierkach SNM.
debata

Odborné pracovisko otvorilo svoje dvere verejnosti, aby jej predstavilo najmenšiu a najväčšiu knihu zo svojich zbierkových fondov. Najmenšia kniha, ktorá obsahuje náboženské texty, váži necelé dva gramy. A prečítať ju možno len pomocou lupy, ktoré je súčasťou najmenšej publikácie. Druhou vystavenou raritou je najväčšia kniha na Slovensku. Ide o publikáciu The Birds of Amerika (Vtáky Ameriky). Jej autorom je americký spisovateľ John James Aubudon. Vtáky z nej sú zobrazené v skutočnej veľkosti. Vyšla v dvoch častiach v roku 1838. Má rozmery 100 × 68 centimetrov a váži 16 kilogramov. Aubudonova publikácia The Birds of Amerika je štvrtou najdrahšou knihou sveta. Originál z 19. storočia v zbierke Slovenského národného múzea nie je. Vlastní však dva z výtlačkov faksimilného vydania, ktoré vyšlo v rokoch 1972 až 1973 v Lipsku v očíslovanom náklade. Sú to výtlačky s číslami 65 a 150. Každá z kníh je ručne maľovaná.

Vzácne knižné rarity si možno pozrieť v Knižnici Slovenského národného múzea v Bratislave. Je na štvrtom poschodí budovy na Vajanského nábreží č.¤2 a pre verejnosť je otvorená od utorka do piatka v čase od 10. do 16. hodiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné múzeum v Bratislave #Korán #he Birds of Amerika