Bratislava ako svetové centrum ilustrácie

Tristošesťdesiatdva ilustrátorov zo 49 krajín sveta sa zapojilo do tohtoročného Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Prehliadka kvalitnej nekomerčnej ilustrácie s päťdesiatročnou históriou je svetovým unikátom, čo dokázala aj úroveň ocenených diel, ktoré vyhlásili v piatok.

06.09.2013 17:07
bienale ilustracii 2013 bratislava Foto:
Evelyn Laube a Nine Wehrle zo Švajčiarska získali Grand Prix vďaka unikátnemu spracovaniu biblického príbehu.
debata

Zachovať tradície

„Vo svete nie je podobná súťaž, ktorá by v takej širokej panoráme prezentovala a hodnotila ilustrácie pre deti,“ hovorí Zuzana Jarošová, generálna komisárka BIB. „Týchto jedenásť cien, ktoré odovzdávame, sú posolstvom do celého sveta o tom, kam kráča ilustrácia ďalej,“ dodáva. Motívom tohtoročnej súťaže bola národná kultúrna identita počas globalizácie. Ako pripomína Jarošová, nejde o náhodný výber, ale o kľúčovú tému, ktorá výrazne zasahuje aj do tvorby. „Aj na BIB-e cítime, ako sa strácajú kultúrne tradície a vzniká takzvaný internacionálny štýl.“ Práve z tohto dôvodu sa organizátori rozhodli dať priestor jedinečnosti, ktorú v rámci umenia ponúkajú dané krajiny a regióny.

Biblický príbeh po novom

Porotu tvorilo osemnásť osobností z celého sveta a jej predsedníčkou sa stala Murti Bunanta z Indonézie. „Nie je to jednoduchá práca, kvalitou si bola väčšina diel veľmi príbuzná,“ hovorí. Na zasadnutí medzinárodného zoskupenia, ktoré sa konalo od 1. do 4. septembra, sa napriek ťažkému rozhodovaniu zhodli na víťazoch. Grand prix získala autorská dvojica Evelyn Laube a Nina Wehrle zo Švajčiarska. „Inovatívnym spôsobom poukázali na biblický príbeh. Používaním ceruzky a kombinácie bielej a čiernej ho pretvorili,“ hodnotí Bunanta. V kategórii Zlaté jablko cenu získali piati súťažiaci Rong Yu (Čína), Nobuhiko Haijima (Japonsko), Chiki Kikuchi (Japonsko), In-Kyung Noh (Južná Kórea) a Irma Bastida Herrera (Mexiko).

Plaketu BIB získala spolu s ďalšími štyrmi ilustrátormi Stellou Dreis (Nemecko), Renate Habinger (Rakúsko), Angelou Cabrera Molina (Španielsko), Irakia Okina (Španielsko) aj Slovenka Daniela Olejníková. Ocenenie jej zabezpečili ilustrácie ku knihám V melónovom cukre a Trinásť.

Odovzdávali sa aj čestné uznania vydavateľstvám za inováciu a mimoriadny vydavateľský počin. Novinkou tohto ročníka bola Cena primátora mesta Bratislava, ktorá má slúžiť na podporu mladých ilustrátorov. Získal ju domáci výtvarník Peter Uchnár. Svojho víťaza si určili aj deti. V spolupráci s detským časopisom Fifík hlasovali za ilustráciu, ktorá ich najviac oslovila a výhercom sa stal Gi-hun Lee z Južnej Kórey s jeho dielom Plechový medveď.

Do dvadsiateho ročníka prišlo okolo 2,5 tisíca ilustrácií a rozšíril sa aj počet zúčastnených štátov. Po niekoľkých rokoch svojím výberom prispela aj Čína, Luxembursko a viacero štátov Južnej Ameriky. Bratislava sa tak ako každý nepárny rok stáva centrom výtvarného umenia pre deti na medzinárodnej úrovni.

Výstavy diel aj sprievodné podujatia pre deti prebiehajú až do 25. októbra. Bližšie informácie o miestach konania je možné nájsť na stránke bibiana.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dom umenia #Bienále ilustrácií Bratislava (BIB)