Kresba Svetlany Fialovej zvíťazila v Londýne

Mladý muž si vyťahuje z úst žuvačku. Jeho pohľad prezrádza ľahostajnosť a nezáujem. Oblečené má tričko s palmami a krátke nohavice. Za ním poletujú anjeli a vznášajú sa apokalyptickí jazdci. Kresbu tušom s názvom Apocalypse (My Boyfriend Doesn't Care), teda Apokalypsa (Môjmu priateľovi je to jedno) vytvorila slovenská výtvarníčka Svetlana Fialová. Poslala ju do najstaršej a najväčšej britskej súťaže súčasnej kresby vo Veľkej Británii. Svoje práce do nej prihlásilo aj ďalších 3 081 výtvarníkov. Sedemdesiatšesť kresieb sa dostalo na short-list.

16.09.2013 14:00
Svetlana Fialová: Apocalypse (My Boyfriend... Foto:
Svetlana Fialová: Apocalypse (My Boyfriend Doesn't Care)
debata

„Bol to nečakaný a zároveň veľmi príjemný pocit,“ povedala Svetlana Fialová o okamihu, keď sa v utorok večer na vernisáži súťažných kresieb dozvedela, že zvíťazila. O jej víťazstve rozhodla odborná porota, v ktorej bol aj výtvarník a riaditeľ Middlesbroughského inštitútu moderného umenia Michael Graig-Martin či výtvarná kritička Charlotte Mullinsová.

Spolu s ocenením Jerwood Draving Prize si dvadsaťosemročná rodáčka z Košíc prezvala aj finančnú odmenu 8-tisíc libier. „Život v Londýne je veľmi nákladný, takže dlho mi tie peniaze nevydržia, ale aspoň si budem môcť dovoliť ten luxus, že budem môcť tvoriť a nebudem si musieť istý čas hľadať prácu. A asi si kúpim nový počítač,“ povedala pre Pravdu Svetlana Fialová.

V Londýne je na pracovnej stáži v Red Gallery a podarilo sa jej získať aj štipendium z programu Erasmus. „Do Londýna ma dostala veľká túžba vycestovať do cudziny aspoň na chvíľu a zistiť, ako to funguje aj mimo nášho prostredia. Dlhšie som totiž žila v Prahe, kde je to podľa mňa dosť podobné aj slovenskému prostrediu. Bola to proste túžba naučiť sa prezentovať sa, zlepšiť sa v rozprávaní o svojom umení v angličtine a tiež sa trochu nabiť energiou, ktorá je v Londýne úplne iná ako u nás doma,“ pokračovala držiteľka prestížnej Jerwood Draving Prize.

Ako vznikla víťazná kresba Apocalypse (My Boyfriend Doesn't Care)? „Chcela som dať do kontrastu dva pocity alebo situácie, keď sa niekto stavia apaticky alebo s nezáujmom k dráme, ktorú prežíva druhý človek,“ vysvetlila Svetlana Fialová. Súčasnosť konfrontuje s minulosťou v druhom pláne. Sú tam ozvuky obrazu Albrechta Dürera.

„Namaľoval známy obraz, ktorý sa volá Štyria jazdci Apokalypsy. Páčila sa mi na plátne zobrazená dráma a vypätý výraz jazdcov. Použila som dvoch z jeho diela a nakombinovala ešte iné bytosti. Keď si ja predstavím apokalypsu, pre mňa to znamená, že sa odvšadiaľ vyhrnú topánky crock, ktoré sú podľa mňa úplne hrozné. Tým som chcela kresbu odľahčiť, aby nebola celkom vážna,“ vysvetlila ocenená výtvarníčka.

Jej víťazná kresba Apocalypse (My Boyfriend Doesn't Care) spolu s ďalšími súťažnými prácami je vystavená v priestoroch Jerwood Space v Londýne do 27. októbra. Potom výstava poputuje na turné po britských mestách, zastaví sa napríklad v Newcastli, Plymouthe či Canterbury.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #víťazstvo #Svetlana Fialová #kresba