Táňu Hojčovú fascinuje aj tma

Portréty, príroda, mesto, obloha - to sú témy, ktorými sa fotografka Táňa Hojčová zaoberá už roky. Pod názvom Teatro mundi predstavuje výber z tvorby posledných rokov v dolnokubínskej Oravskej galérii.

07.11.2013 12:03
Táňa Hojčová Foto:
Táňa Hojčová: O pol štvrtej ráno, San Francisco, 2009
debata

„Je nesporne jednou z najlepších reklamných fotografov na Slovensku a túto pozíciu si drží dlhodobo. Ťažiskovo sa venuje popri reklamnej fotografii aj voľnej tvorbe, hlavne portrétom, zátišiam a už tretie desaťročie fotografovaniu hviezd a vesmírnych či atmosférických úkazov,“ povedala kurátorka výstavy Eva Ľuptáková.

„Mám rada fyziku a fyzikálne javy, pretože fyzika je o zázrakoch. Na oblohe sa deje veľa fyzikálnych javov,“ vysvetlila autorka, ktorá roky fotografuje oblohu. „Kedysi ľudia pozerali na oblohu a podľa nej poznali svetové strany, čas a všeličo iné. Okrem technických údajov sa na oblohe odohrávajú aj krásne optické javy – farebné oblaky, dúhy, rôzne koróny a iné… Dnes už ľudia nedvíhajú hlavu vysoko, lebo majú prístroje, ktoré im hovoria, koľko je hodín a kde sa nachádzajú. Ja sa však stále pozerám hore,“ pokračovala Táňa Hojčová.

Pri pohľade na jej „astronomické“ fotografie návštevník objavuje, čo nikdy predtým nevidel. Aj ľutuje, že dovtedy nebol svedkom „zázrakov“, ktoré sprítomňuje a zvečňuje Táňa Hojčová svojimi fotografiami. „Veľa si svietime a pre svetlo nevidíme tmu, to znamená, že nevidíme to krásne, čo sa tam hore odohráva. Práve tá tma ma fascinuje, aj všetko, čo sa v noci na nebi odohráva. Napríklad keď sú na oblohe oblaky a cez ne svieti mesiac, vznikajú rôzne optické javy,“ spomenula renomovaná fotografka.

Fotografuje odmalička. Ani si nepamätá, kedy dostala prvý fotoaparát. „Vždy som bola technický typ a môj otec bol na mňa hrdý, lebo som mala rada fyziku a optiku,“ vytiahla kamienok z mozaiky spomienok Táňa Hojčová. Fyziku chcela aj študovať, zaujímal ju vesmír, a dokonca sa pohrávala s myšlienkou stať sa kozmonautom. Keď sa v sedemdesiatych rokoch rozhodovala kam na strednú školu, sen nevyšiel a rodičia jej poradili, že bude lepšie, ak sa rozhodne pre umelecký smer. „Tak som si vybrala ten najtechnickejší,“ pripomenula.

Na pražskej FAMU boli jej spolužiakmi Stano, Župník, Švolík a ďalší tvorcovia slávnej slovenskej novej vlny. Nechcela však robiť to, čo oni. Namiesto inscenovanej fotografie objavuje iné svety. Napríklad aj prírodu a mesto. Jej fotografie sú však na hony vzdialené tým, ktoré si nosia ľudia z dovoleniek.

„Pri fotografovaní prírody je najdôležitejšie to, že si musíte nájsť krásny záber. Počkať na počasie a postaviť sa tak, aby svetlo išlo smerom, ktorý prírode najviac pristane. A hlavne dopredu musíte vedieť, čo chcete fotografovať. Nepracujem tak, že niekam prídem a fotografujem, čo vidím. Väčšinou si obraz dopredu premyslím, idem ho hľadať. A hľadám dovtedy, kým ho nenájdem,“ dodala Táňa Hojčová.

Jej výstava Teatro mundi, ktorá pozýva do sveta objavov, bude v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne do nedele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Táňa Hojčová #Teatro mundi #Oravská galéria