Maliarka Linhartová oslavuje jubileum najväčšou výstavou

Svoju prierezovú výstavu celoživotnej tvorby pomenovala maliarka Eva B. Linhartová Čas farieb farby času. Je v bratislavskej galérii Slovenského rozhlasu a podnázov Jubileum 2013 potvrdzuje dôvod organizovania svojej najväčšej expozície.

13.11.2013 05:00
Eva B. Linhartova - Iný svet Foto:
Eva B. Linhartova - Iný svet
debata

Vo výbere je 140 obrazov, ktoré namaľovala od roku 1979 doteraz. Tohtoročné diela sú zo zahraničných pobytov, o čom svedčia ich názvy Ráno v Benátkach, Večerné Benátky aj zo série Z parížskych katedrál. Ďalšie diela Karloveské vinohrady, Les, Farby jesene, Zimný tajch, Kvitnúca záhrada, Zlaté jablká, Klíčenie, Architektúra skál potvrdzujú slovenskú prírodnú tematiku. Jej ďalšou veľkou inšpiráciou je hudba (Počula som Chopina, Hudba prichádza, Melódia, Hudba v zimnej záhrade, Varhany, Hudba baroka).

„Jej tvorba je realistická, ale zvláštna a z nadčasovými hodnotami, ktorými sú pravda a krása umenia. Okrem krajinárskej tematiky je jej blízka poézia, hudba, divadlo, príbuznosť s českým poetizmom a slovenskou lyrikou. Hľadanie polarity v umení bez figuratívnych motívov. Robil som takmer všetky jej výstavy, no to nie je rodinkárstvo,“ na pondelkovej (11. 11.) vernisáži s úsmevom povedal kurátor výstavy Bohumír Bachratý.

Zároveň pripomenul, že s výtvarníčkou Evou Linhartovou sa spoznal v roku 1960 počas štúdií na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu (ŠUP) a odvtedy tvoria manželský pár. „Vyštudovala keramiku, ale v tom čase neboli u nás pece na vypaľovanie diel, preto sa dala na maľovanie,“ zdôvodnil Bachratý.

„V tomto rozsiahlom priestore sme chceli vystaviť ešte viac diel, no časť z nich musela ostať doma. Aj tak je toto moja najväčšia výstava,“ potvrdila pre TASR maliarka.

Eva B. Linhartová sa narodila v Prahe (1943). Od roku 1951 žije v Bratislave, kde absolvovala ŠUP odbor keramika u profesora Teodora Lugsa. Je členkou Slovenskej výtvarnej únie Spoločnosť voľných výtvarných umelcov a Art-Club 60+8. V jej tvorbe nájdeme pastel, akvarel, temperu, olejomaľbu, kresbu, ilustráciu, monotypiu, grafiku, koláž, asambláž či art protis. Prezentovala sa na mnohých autorských a kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Absolvovala niekoľko tvorivých pobytov a sympózií. V septembri a októbri 2012 absolvovala študijný tvorivý pobyt v Cité Internationale des Arts v Paríži.

Výstava potrvá do 29. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #maliarka #Eva B. Linhartová