Oscara za architektúru získala oravská usadlosť

Laureátmi Ceny Dušana Jurkoviča sa stali Peter Lacko, Filip Tittelbach, Anna Eiseltová a architektonický ateliér ALT architekti. Zaznelo vo štvrok 14. novembra podvečer v bratislavskom Primaciálnom paláci na odovzdávaní výročných cien Spolku architektov Slovenska. Získali ju za rodinnú usadlosť Orava.

14.11.2013 22:00
sas cena dusana jurkovica Foto:
Laureátmi Ceny Dušana Jurkoviča sa stali Peter Lacko, Filip Tittelbach, Anna Eiseltová a architektonický ateliér ALT architekti. Získali ju za rodinnú usadlosť Orava.
debata

„Je to príjemné prekvapenie. Sami sme sa do súťaže neprihlásili, až keď sme dostali oznámenie zo Spolku architektov Slovenska, či sa nechceme zúčastniť,“ povedal Peter Lacko. Rodinná usadlosť vyzerá na prvý pohľad ako veľmi obyčajná. „Bola to výzva. Investor chcel vytvoriť priestor pre stretávanie sa širokej rodiny. Bola to historicky ich parcela, kde sa rodinné korene udržovali, tak sa rozhodli pre jednoduchú rekreačnú usadlosť,“ pokračoval Peter Lacko.

Architekti si zvolili materiály, ktoré sa v krajoch severného Slovenska vždy používali – drevo a kameň. „Usadlosť však poskytuje všetok súčasný komfort. Je to normálny moderný dom, ktorý nechcel na seba pútať viac pozornosti, než je nutné,“ vysvetlil Filip Tittelbach. „Keď ste v tom objekte, nemáte pocit nostalgie, že by ste bývali v starých zruboch,“ doplnil Peter Lacko.

Cena Dušana Jurkoviča sa udeľovala už po 49. raz, nesie meno zakladateľskej osobnosti modernej československej architektúry. Čo rozhodlo o tom, že spomedzi 22 prihlásených architektonických diel vyznamenala medzinárodná porota práve rodinnú usadlosť Orava? „Je to návrat k tradičným hodnotám, príkladný spôsob, ako poňať novú štruktúru do oravského údolia, aj meradlom, aj spracovaním, viac-menej nadviazať na tradičné hodnoty, ale urobiť to novým moderným súčasným prístupom. A hlavne nájsť spôsob, ako byť lokálny v globálnom svete. Možno sa tento objekt javí ako malé a nepodstatné zadanie, ale svojím významom a posolstvom je dôležité,“ povedala členka poroty Andrea Klimko.

Medzinárodná jury rozhodla aj o troch nomináciách. Medzi nominovanými je Villa Atrio Bratislava, Rodinný dom v Opatovej a Výmenník Važecká v Košiciach. Ten patrí k vizuálne najatraktívnejším. „V súťaži bolo veľa atraktívnych návrhov, každý by si zaslúžil ocenenie. Pri košickom Výmenníku sme oceňovali to, že ožila časť mesta a priniesla ľuďom hodnoty hlavne zo sociálno-spoločensko-kultúrneho hľadiska,“ vysvetlila Andrea Klimko.

S ocenenými architektonickými dielami sa možno zoznámiť v Galérii Spolku architektov Slovenska v Bratislave, vystavené budú do 29. novembra.

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelil Spolok architektov Slovenska Igorovi Petrovi in memoriam. Urbanista a odborník pracoval na plánoch Strediska zimných športov Chopok, na stavbách na Podbanskom či Štrbskom plese.

Za knihu Slovensko: Ilustrovaná encyklopédia pamiatok si prevzal Cenu Martina Kusého Peter Kresánek. A tiež Adriana Priatková a Peter Pásztor za monografiu Architekt Oelschläger – Ory. Pre odbornú i širokú kultúrnu verejnosť knihou objavili doteraz málo známu osobnosť architekta, ktorého dielo sa viaže predovšetkým ku Košiciam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #architektúra #Cena Dušana Jurkoviča