Za obnovu kultúrnych pamiatok udelili Fénixov už ôsmy raz

Snahu zachovať pamiatky pre budúce generácie dnes ocenil minister kultúry Marek Maďarič udelením ceny Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2012. V ôsmom ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka minister kultúry udelil štyri tituly - ceny súťaže Kultúrna pamiatka roka 2012. Odborná porota zároveň rozhodla o nositeľoch troch čestných uznaní. Spoločným menovateľom všetkých ocenených je snaha umožniť pamiatkam povstať z popola - čo symbolizuje aj cena nesúca meno bájneho vtáka Fénixa. Ocenená štvorica víťazných obnovených pamiatok získala bronzovú sochu Fénixa a šek na 8 300 eur. Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo vo Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave

14.11.2013 17:22
Kostol sv Jana Krstitela v Jasove Foto:
Kostol sv. Jana Krstitela v Jasove počas rekonštrukcie.
debata

O Fénixa súťažilo deväť prihlásených projektov. V súťažnej kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky udelili tituly Kultúrna pamiatka roka 2012 bez uvedenia poradia štyrom projektom uskutočneným cirkvou. Rozhodla o tom deväťčlenná odborná porota. Cenu Fénix a titul Kultúrna pamiatka roka 2012 získali: Rád premonštrátov, Opátstvo Jasov za reštaurovanie južnej fasády kostola sv. Jána Krstiteľa v Jasove a Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku so sídlom v Rimavskom Brezove za komplexné reštaurovanie stredovekého presbytéria v evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove. Ocenili aj Rímskokatolícku cirkev, konkrétne dve farnosti: farnosť Trnava mesto za reštaurovanie hudobného nástroja – najstaršieho organu v Trnave, ktorý sa nachádza v Bazilike sv. Mikuláša a farnosť v Levoči za reštaurovanie nástenných malieb v presbytériu kostola sv. Jakuba v Levoči.

Odborná porota sa zároveň rozhodla v kategórii obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky udeliť tri čestné uznania. Čestné uznania získali Jozef Porubovič a Peter Gomboš za reštaurovanie hlavnej a priečnej južnej lode s južným oratóriom a kaplnky Sv. Kríža v Dóme sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach. Čestné uznanie poroty patrí aj Miroslavovi Šurinovi a Vladimírovi Višváderovi za reštaurovanie nástenných malieb a plastickej zlátenej štukovej výzdoby v renesančnom arkieri s priľahlým kabinetom v juhovýchodnom nároží na 2. nadzemnom podlaží Bratislavského hradu. Porota tiež čestným uznaním ocenila osobný prínos Vilmy Žákovej k záchrane a obnove pamiatkových hodnôt meštianskeho domu. Porota konkrétne vyzdvihla zreštaurovanie štukovej a maliarskej výzdoby dvoch miestností – bývalej modlitebne a krstiteľnice v meštianskom dome v Modre zo 17. storočia.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže Kultúrna pamiatka roka je Ministerstvo kultúry SR. Ministerstvo pri organizovaní súťaže spolupracuje s vedeckými a odbornými inštitúciami z oblasti ochrany pamiatkového fondu a s partnermi súťaže – Slovenským plynárenským priemyslom (SPP), Nadáciou SPP a Združením historických miest a obcí SR. Súťaž vyhodnocovala odborná porota zložená zo zástupcov Ministerstva kultúry SR, Pamiatkového úradu SR, SPP, Nadácie SPP, spoločného nominanta Nadácie SPP a SPP, Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, Komory architektov, Komory reštaurátorov a Združenia historických miest a obcí SR.

Súťažou Pamiatka roka chce ministerstvo kultúry motivovať majiteľov kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k zodpovednej údržbe a ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Zároveň ňou oceňuje snahu vlastníkov kultúrnych pamiatok a realizačných tímov obnovy či reštaurovania kultúrnych pamiatok, ale aj obnovu historického prostredia v pamiatkových zónach a pamiatkových rezerváciách. Do súťaže možno prihlásiť hnuteľné alebo nehnuteľné kultúrne pamiatky, na ktorých sa práce skončili vlani.

Ceny sa odovzdávajú pravidelne na jeseň pri príležitosti výročia založenia prvej špecializovanej štátnej inštitúcie na ochranu pamiatkového fondu na území Slovenska za prvej Československej republiky, predchodcu dnešného Pamiatkového úradu. Pripomína sa tak 20. október 1919, keď splnomocnený minister pre správu Slovenska Vavro Šrobár ustanovil Vládny komisariát na ochranu pamiatok pri ministrovi s plnou mocou pre správu Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Fénix #Ministerstvo kultúry