Slovenské výtvarníčky majú šancu zaujať Londýn

V Brick Lane Gallery v Londýne je od 4. do 16. decembra tohto roku výstava slovenských umelkýň, ktoré študovali pod vedením výtvarníkov Adama Szentpéteryho a Rudolfa Sikoru na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. V súčasnosti patria do nového prúdu slovenského umenia mladej generácie - takzvaná Košická scéna - a potvrdzujú, že je to scéna naozaj zaujímavá.

07.12.2013 14:00
web ZENA Foto:
Dielo Barbary Kubániovej
debata

Provokatívna, agresívna, ale aj krehká a citlivá, tak vyzerá žena súčasnosti v podaní štyroch mladých slovenských výtvarníčok. Výstavu v Londýne realizuje občianske združenie pre umenie, kultúru a vzdelávanie Kachuna. Riaditeľka združenia Sandra Kubániová nám poskytla informácie o jednotlivých autorkách.

Maľby Lucie Dovičákovej sršia vtipom, provokáciou a iróniou, aj keď ide o vážne témy. Jej ženy v rôznych životných rolách sú plné emócie, a keďže sa umelkyňa nebojí zájsť až na hranicu gýča, môže svojím prejavom pripomínať tiež insitné umenie či karikatúru. V roku 2006 bola finalistkou prestížnej slovenskej Ceny Oskára Čepana a v roku 2011 sa stala laureátkou ceny Mladý tvorca. Práca s textilom, netypicky použitá technika vyšívania sú charakteristické pre Vlastu Žákovú.

Netradičnú techniku kombinuje s netradičnou témou – stvárňuje expresívne situácie zo života dnešnej mládeže. Jarmila Džuppová-Sabová dospela v tvorbe k svojskej mytológii. Pri jej obrazoch, ktoré oplývajú vnútornou silou, má divák chuť meditovať. Výtvarníčka bola v roku 2009 finalistkou prestížnej slovenskej Ceny Oskára Čepana, o rok neskôr získala 2. miesto v súťaži Maľba roka VÚB. Z úplne iného pohľadu sa na ženu pozerá Barbara Kubániová. Pre ňu je typická metafora a vizuálna manipulácia s divákom. Jej abstraktné fotografické obrazy zobrazujú ženu z podhľadu. Spomínaná deformácia je metaforou nesprávneho nazerania na realitu. Precíznosť fotografií navodzuje pocit chladu a izolácie. Všetky štyri výtvarníčky sú veľmi originálne a je predpoklad, že Londýn bude prekvapený!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Vlasta Žáková #Brick Lane Gallery #Lucia Dovičáková #Jarmila Džuppová-Sabová #Barbara Kubániová