Do Bratislavy prídu deti maľovať príbehy Pavla Dvořáka

Viete si predstaviť, že by ste v Bratislave videli plávať živú veľrybu alebo že by ste na prechádzke v Mlynskej doline stretli ozajstného mamuta? Príbehy so starých čias oživí historik Pavel Dvořák v sérii stretnutí v mestskom múzeu.

09.01.2014 14:59
Pavel Dvořák Foto:
Pavel Dvořák
debata

Zdá sa to až neuveriteľné, aké zaujímavé udalosti sa na území nášho hlavného mesta naozaj stali. Známy historik Pavel Dvořák o nich vie rozprávať veľmi pútavo, v jeho podaní nie sú dejiny len zbierkou zaprášených muzeálnych exponátov, ale živé dobrodružstvá plné ľudskej odvahy, hľadania, úspechov aj sklamaní, ktoré s napätím počúvajú deti aj dospelí.

„Pre mňa je história jedno veľké dobrodružstvo a podľa toho som aj deťom vybral samé dobrodružné príbehy – prvý bude o bratislavských deťoch, ktoré pri hre našli more, vyschnuté pred miliónmi rokov. Druhý príbeh bude o mamutoch, ktoré sa pri svojich cestách z podunajských stepí k Moravskej bráne a do Poľska zastavili v Bratislave. A tretí príbeh zo staršej doby železnej hovorí o tom, že v Bratislave už v tej dobe žil človek, ktorý bol natoľko významný, že nemusel orať ani pásť, lebo zaňho pracovali iní, a že mesto bolo veľkolepým centrom už veľmi dávno,“ hovorí Pavel Dvořák. Mnoho rokov sa venoval dejinám Bratislavy, vydal päť častí jedinečnej knižnej série o Bratislave od najstarších čias až po súčasnosť a v mestskom múzeu si môže nájsť ďalších vďačných čitateľov.

Niektoré z týchto príbehov ožijú v sérii unikátnych stretnutí, ktoré v tomto roku pripravilo Múzeum mesta Bratislavy. Pavel Dvořák rozpovie vždy po tri príbehy z dávnej histórie a deti ich vzápätí budú môcť namaľovať. Spolu teda v tomto roku odznie dvadsaťsedem jedinečných príbehov, ktoré si v bratislavskej Starej radnici môžu vypočuť nielen deti a ich rodičia, ale aj iní dospelí. Prvé z deviatich stretnutí sa uskutoční už túto sobotu 11. januára o 14.30, ďalšie vždy v jednu sobotu v mesiaci až do konca roka. Pre deti, ktoré chcú príbehy vzápätí kresliť, je dobre rezervovať miesto v Detskom ateliéri vopred.

„Chceme deťom priblížiť históriu pre ne zaujímavým spôsobom, aby ju vnímali svojimi vlastnými očami. Budú nielen počúvať, ale sa aj zoznámia s unikátnymi zachovanými predmetmi z rôznej doby a samy si vyberú, ktorý príbeh potom nakreslia. Keď budú kresliť, musia sa nad ním znova zamyslieť a precítiť ho,“ hovorí Beáta Husová, spoluautorka projektu z mestského múzea.

Múzeum chce prilákať prostredníctvom učiteľov deti z celého Slovenska, ktoré rady kreslia a sú zvedavé. Všetky príbehy sa postupne ocitnú aj na webe na stránke múzea mesta Bratislavy a mladí výtvarníci sa budú môcť nimi inšpirovať a zapojiť sa do súťaže. Na víťazov čaká veľká odmena – ich dielo sa ocitne v naozajstnej knihe spolu s príbehmi spisovateľa a historika Pavla Dvořáka a vzniknú unikátne maľované dejiny Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #história #Pavel Dvořák #Múzeum mesta Bratislavy