Po 400 rokoch našli stratenú hru Lopeho de Vega

V Španielsku sa skoro 400 rokov po smrti svetoznámeho dramatika Lopeho de Vega našla jeho doteraz neznáma hra. Napísali o tom tamojšie médiá.

24.01.2014 17:04
debata

V zbierkach Národnej knižnice v Madride ju objavil literárny vedec Alejandro García Reidy z univerzity v americkom Syracuse. Komédiu s názvom Mujeres y criados (Ženy a slúžky) odborníci považovali za stratenú.

Komédia Ženy a slúžky sa odohráva v Madride a zaznamenáva milostné eskapády dvoch sestier Violante a Luciany a ich tajných milencov Claridana a Teodora. Situácia sa začne komplikovať, keď sa na scéne objavia bohatí pytači a dôjde aj k zámene identít. „Táto komédia oslovuje aj dnešné publikum,“ myslí si Reidy. „Niektoré scény sú vhodnejšie pre vaudeville, divadelný žáner, ktorého postupy a rytmus sú stále celkom populárne,“ citovala ho agentúra AFP.

Reidymu sa objav podaril vďaka tomu, že sa dielom Lopeho de Vega dlhodobo zaoberá. Hru totiž rozpoznal v rukopisnej kópii z roku 1631, ktorá bola v katalógu pripísaná inému autorovi. Rukopis si pre svoje potreby zakúpil divadelný spolok, ktorý hru predvádzal. Podľa Reidyho je rukopis v dobrom stave s určitými poškodeniami, ktoré vznikli pôsobením vlhka. Je však čitateľný a žiadna jeho časť nechýba. Ako uvádza stránka univerzity v Syracuse, hra vznikla v priebehu rokov 1613 a 1614.

Znalec de Vegu teraz dúfa, že španielska Národná knižnica by mohla rukopis digitalizovať a sprístupniť ho na internete verejnosti. Tá sa s komédiou Ženy a slúžky môže zoznámiť už na jar, keď divadelný súbor Fundacion Siglo de Oro plánuje uviesť scénické čítanie hry v Národnej knižnici. Ešte počas roka by sa mala dočkať aj plnohodnotného uvedenia na javisku, kam sa vráti takmer po 400 rokoch. Podľa Reidyho bude hra trvať zhruba dve hodiny.

Básnik, prozaik a dramatik de Vega (1562 – 1635) je spätý s takzvaným zlatým vekom španielskej literatúry. Neobyčajne plodný autor napísal okolo 1 800 divadelných hier, z ktorých sa zachovali viac než štyri stovky. Prvú hru vraj napísal už ako trinásťročný. Medzi jeho najznámejšie diela patria napríklad Ovčí prameň či Komédia plášťa a dýky. Napísal aj autobiografický román Dorotea. Vyšlo mu tiež viacero básnických zbierok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hra #Lope de Vega #Mujeres y criados