Na čom sedela Európa

Jemná bohato zlátená rezba a ručne vyšívané čalúnenie zdobené krehkými kvetmi a ornamentmi. V Lyone vyrobené úžitkové dielo známeho parížskeho nábytkárskeho majstra Georga Jacoba s čalúnením, ktoré navrhol Philippe de La Salle, si objednala cisárovná Mária Terézia. Zlatý salón, ktorej súčasťou je aj opísaná stolička, venovala svojej najmladšej dcére Márie Antoinette.

19.04.2014 14:00
debata

A práve stolička, na ktorej azda spočinuli aj telá slávnych panovníčok, je najcennejším predmetom na výstave Na čom sedela Európa. Vernisáž bude dnes popoludní v priestoroch sídelnej budovy Slovenského národného múzea v Bratislave na Vajanského nábreží.

Klenotom výstavy je stolička, ktorú na výstavu... Foto: SNM
35 na com sedela europa sv Klenotom výstavy je stolička, ktorú na výstavu Na čom sedela Európa zapožičalo Múzeum vo Sv. Antone.

Expozícia 109 stoličiek rozpráva o tom, ako sa tento ozdobný aj úžitkový predmet každodennej potreby vyvíjal a menil v priebehu storočí. Najstaršie kusy pochádzajú zo 16. storočia, časovú líniu tvarových premien uzatvárajú tridsiate roky 20. storočia. Cenné a zaujímavé sú všetky vystavené diela, ktoré vznikli v dielňach a ateliéroch tvorcov z celej Európy.

„Najstaršou a od 16. storočia najpoužívanejšou je stolička typu sgabello, ktorej konštrukcia pozostáva z drevených dosák zdobených rezbou. Variantom sgabella je stolička z pôvodných zbierok posledného šľachtického majiteľa bojnického zámku grófa Jána Františka Pálfiho. Tento typ sa vyrábal v Drážďanoch pre dvor saského kurfirsta,“ uviedla kurátorka výstavy Katarína Malečková. V druhej polovici 19. storočia sa zdalo, že do produkcie nábytku – a teda aj stoličiek – už nemožno priniesť nič nové. Navyše, ručnú výrobu nahradila strojová. Práve v tom období sa však objavil aj nadčasový dizajn Michaela Thoneta – jeho stolička číslo 14 sa vyrába nepretržite od roku 1859 až dodnes.

Výstava o vývoji a premenách stoličiek v priebehu piatich storočí s názvom Na čom sedela Európa bude v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave do 15. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné múzeum #109 stoličiek #Na čom sedela Európa