Andrej Augustín priznáva farbu

Akademický maliar Andrej Augustín oslavuje päťdesiatku a pri tejto príležitosti má v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne až do 15. júna výstavu.

27.04.2014 14:00
web AUGUSTIN Foto:
Andrej Augustín priznáva farbu
debata

Vo Veľkej výstavnej sieni Župného domu možno vidieť vyše 120 Augustínových diel. Absolvent Vysokej školy umeleckého priemyslu v Prahe (1989) predstavuje v Dolnom Kubíne všetky svoje výtvarné aktivity: od maľby, cez pastel, ilustráciu, grafiku až po textilné umenie.

Ide o autorovu najväčšiu samostatnú výstavu, na ktorej sú prezentované diela z ostatných dvadsiatich rokov. Výtvarné diela Andreja Augustína rozprávajú príbehy o veciach nepoznaných. Príťažlivo komunikujú so širším publikom, ale v druhom pláne spúšťajú hlbšie sondy: sú výtvarným záznamom o psychických stavoch autora. Metaforicky znázorňujú meditáciu, melanchóliu, baladu, ale aj nádej. Témou Andrejových obrazov je často vnútorný život maliara. Čarovná realita sa tak v nich pretavuje do osobných príbehov.

Na otázku, ktorý obraz je dobrý, Andrej odpovedá jednoznačne: „Dobrý obraz je taký, ktorý vo mne vyvolá emóciu. Nemusí byť nevyhnutne krásny, ale musí obsahovať takú vnútornú silu, že zostane vo mne a myslím naň aj vtedy, keď ho už nevidím. Aj ja sa snažím takéto obrazy vytvárať…“

Na vernisáži 4. apríla sa krstila aj reprezentatívna Augustínova monografia s názvom Priznávam farbu. Rovnako sa volá aj celá výstava, ktorej kurátorom je Ľudovít Petránsky ml.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská galéria #Dolný Kubín #Andrej Augustín #Priznávam farbu