Hravé a vtipné taburetky, čo pobavia

Klavír, ananás, pootvorené pery, volské oko, jin a jang či všakovaká zelenina. Na všetkom sa možno bez obáv usadiť. Sú to totiž hravé a vtipné taburetky. Vytvoril ich architekt a dizajnér Dušan Voštenák, ktorý časť zo svojej rozsiahlej kolekcie vystavuje pod jednoduchým a výstižným názvom Taburetky v bratislavskom Satelite - Výstavnom a informačnom bode Slovenského centra dizajnu v Hurbanových kasárňach.

03.06.2014 14:00
30 taburetky vostenak Foto:
Taburetky Dušana Voštenáka vyvolávajú úsmev.
debata

Podtitul výstavy Zábavný nábytok do každého bytu napovedá, že držiteľ Ceny Fóra dizajnu 2013 sa pri práci na tejto kolekcii okrem iného aj dobre zabáva. A zabávajú sa aj návštevníci výstavy, ktorí len neveriacky krútia hlavou a tvár im zdobí široký úsmev. Dušan Voštenák vníma interiér ako scénu, ktorá vťahuje diváka do hry, podnecuje jeho emócie a vnímanie priestoru. Autor sa touto prácou vracia k dizajnu a zostáva verný tomu, čo charakterizuje aj jeho tvorbu veľkých celkov. Taburetky sú farebné, hravé, vynucujú si pozornosť a reakciu diváka či užívateľa a dodávajú interiéru osobitosť aj vtipnú pointu.

Zelovoc, Tutti-Frutti, Dovolenka, Hudba, Bufet, Príroda, Zverinec či Láska. Výstižnejšie už Dušan Voštenák jednotlivé série ani nazvať nemohol. Vznikali v priebehu posledného roka ako program individuálnych objektov Banal Designu, ktorý nenájdete na celom svete a z ktorého si môže každý vybrať svoj kúsok ako autorský originál. Aj s autorovým autogramom.

Dvojnásobný držiteľ sošky CE.ZA.AR – za expozíciu Múzea mincí a medailí v Kremnici a za rekonštrukciu podkrovia budovy Považskej galérie umenia v Žiline – vystavuje okrem taburetiek, ktoré sú predajné a šité na mieru – aj prvotné návrhy a modely. Dokumentuje tak proces vzniku kolekcie od nápadu až po výsledok. Na výstavu Dušana Voštenáka Taburetky sa možno vybrať, dobre zabaviť a porozmýšľať o originalite slovenského dizajnéra a architekta do 6. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #satelit #Zábavný nábytok do každého bytu #Taburetky #Slovenské centrum dizajnu