Bratislava zažíva týždeň plný dizajnu

Bratislava od pondelka 22. septembra opäť hostí sviatok súčasného dizajnu. Medzinárodný festival Bratislava Design Week sa v minulosti konal v historických priestoroch Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici a vo štvrti okolo hlavnej stanice. Tento rok má novú centrálu. Presunul sa do Starého Mesta a na týždeň obsadí už niekoľko rokov nepoužívanú budovu na Laurinskej ulici č. 14, ktorá v minulosti fungovala ako sídlo katedry scénografie VŠMU a sídlo katedry architektúry VŠVU.

24.09.2014 05:00
Bratislava Design Week Foto:
Lampa z dielne dizajnérky Sylvie Jokelovej.
debata

Podujatie bolo ešte pred niekoľkými rokmi známe pod menom Dizajnvíkend. Dnes je bohatšie nielen o pár písmen názve, ale aj o program a počet hostí, vďaka čomu sa stalo rešpektovaným festivalom súčasného dizajnu.

Na Bratislava Design Week tradične vystavia svoju najnovšiu tvorbu vybraní lokálni dizajnéri, dizajnérske značky, výrobcovia aj študenti dizajnu. Festival je otvorený aj experimentálnym projektom, ktoré prepájajú dizajn s inými odbormi, ako je film, literatúra či voľné umenie. Hlavnou témou aktuálneho ročníka je práca. Riaditeľka festivalu Ľubica Hustá návštevníkom sľubuje mix rôznorodých dizajnérskych konceptov, ktoré na prácu bezprostredne aj menej priamo odkazujú.

Súčasťou festivalu bude už druhýkrát medzinárodná konferencia In The Midl Design Forum (IMDF), ktorá sa bude konať v každý deň festivalu v budove Slovenskej národnej galérie v kaviarni Berlinka. Stretnutie je určené najmä odbornej dizajnérskej verejnosti, no dvere majú otvorené aj laici či dizajnérski nadšenci.

Súčasťou Bratislava Design Week je aj Kreatívne ráno, ktoré sa uskutoční v stredu v priestoroch Urban Housu. Sériu ranných diskusií otvorí konštruktér dopravných prostriedkov Štefan Klein, ktorý stojí za prototypom prvého slovenského lietajúceho auta Aeromobilu. Dizajnér, ktorý zaujal aj americkú NASA, prinesie na stretnutie svoj ďalší vynález – elektronickú kolobežku, ktorú si budú môcť návštevníci otestovať.

Jedným z vrcholov tohtoročného podujatia bude sobotňajšie vyhlásenie víťazov festivalových ocenení Design Week Award. Záverečnou akciou bude etablovaný pražský dizajn market Visegrad Markets, ktorý sa po prvýkrát predstaví v Bratislave. Ten návštevníkom predvedie až 40 českých značiek.

Program festivalu nájdete na www. bratislavadesig­nweek.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #dizajn #Bratislava Design Week