Palo Macho sa pohráva so sklom a významom nádoby

Sklo a farba provokujú výtvarníka Pala Macha viac ako desaťročie. Jeho obrazy - objekty už vystavovali v Japonsku, Spojených štátoch aj v hlavných mestách západnej Európy. Najnovšiu tvorbu predstavuje pod názvom Nádoby & Svetlá v bratislavskom Dome umenia.

18.06.2009 10:30
Palo Macho predstavuje svoju najnovšiu tvorbu... Foto:
Palo Macho predstavuje svoju najnovšiu tvorbu pod názvom Nádoby & svetlá v Dome umenia v Bratislave.
debata

„Z motívu nádob a pokálov som vychádzal už v plastických objektoch, nezaujíma ma však funkčnosť predmetov. Začínal som s plastickými prácami, neskôr som sa sústredil viac na plochu, ktorú samotné sklo ponúka. Pohrávam sa s rôznymi významami nádob, čím boli dôležité v rôznych náboženstvách a filozofických systémoch. Či to bola prázdna nádoba, či rozbitá, z ktorej vznikol svet, alebo nádoba, prijímajúca svetlo, z ktorého vznikol svet. Variantov je potom mnoho,“ povedal Palo Macho.
Z tvaru, ktorý tvorbou popiera, zostáva plocha skla. Rôznymi technológiami do nej zasahuje farebnými tónmi a kresbou. Jeho objekty pulzujú duchovnosťou, ktorú do nich zatavuje. „Nehľadá definície, ale možnosti výkladu pojmu. Možno by sa dalo povedať, že hľadá nádobu nádob ako archetyp, tvar nasýtený významami, otvorenú metaforu v širšom zmysle slova a ľudského života vôbec,“ povedala na vernisáži kurátorka Katarína Bajcurová.
„Najskôr si pripravujem povrch skla na maľovanie. Vždy som mal trošku problém maľovať priamo na čistú tabuľu technického skla. Je dokonalá, tam nie je veľmi čo dodať. Podobne ako iný si pripravuje plátno alebo papier, že vytvorí štruktúru, na ktorej sa zachytí farba, ja zmäkčujem sklo a vytváram reliéf, ktorý potom korešponduje s obrazom. A potom sa, samozrejme, musí vypáliť farba. Maľujem totiž rozomletým farebným sklom, ktoré sa pri teplote 560 stupňov roztopí a pritaví na sklenený povrch,“ prezradil Macho alchýmiu svojho ateliéru. A s úsmevom dodal: „Pečiem obrazy zo skla ako babka buchty.“
Vo veľkom výstavnom priestore vynikajú Triptychy. „Je na nich kresba, dalo by sa povedať štylizované figúry. Podľa učenia kabaly je aj človek nádoba. Kresby som realizoval v polovici deväťdesiatych rokov. Potom som ich preniesol na Triptych, takže od realizácie k veľkému formátu uplynulo desať rokov,“ vysvetlil autor.
Výstava Pala Macha Nádoby & svetlá, ktorá provokuje fantáziu aj myseľ, bude v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave do 5. júla.

debata chyba