Fero Lipták vymyslel Dierožrútov

Nahá žena tlačí kočík. V ruke drží cumeľ. Možno váha, či ho drobcovi dať a či nie. Červená postava vystupuje z čiernej plochy obrazu Madona s dieťaťom. Jej autor - scénograf a výtvarník Fero Lipták - predstavuje svoju najnovšiu tvorbu v bratislavskej Galérii Michalský dvor pod názvom Bolo ako nebude a podtitulom Človek v ohrození.

11.12.2009 07:45
Fero Lipták predstavuje svoju najnovšiu tvorbu... Foto:
Fero Lipták predstavuje svoju najnovšiu tvorbu v bratislavskej Galérii Michalský dvor.
debata

K postavičkám s veľkými hlavami, výraznými nosmi a potmehúdskymi očami najnovšie pribudli modrí Dierožrúti. Ich nosy pripomínajú slonie choboty, len sú o čosi kratšie. „Dierožrút je rozprávka, ktorú som vymyslel pre chlapcov na dobrú noc. Je však veľmi smiešna, takže nikdy nezaspia,“ prezradil Fero Lipták.

Dierožrút je aj na jednom z terčov, ktoré sú tiež novinkou. „Veľmi sa mi páčili terče na hrade v Banskej Štiavnici, v zbierkach tam majú 150 starých terčov z 18. a 19. storočia. Neskôr som naďabil na veľké dvojmetrové v Kežmarku na hrade. A keďže mám dobrých kamarátov stolárov, tam mi ich vyrobili a ja som na ne maľoval,“ povedal originálny výtvarník.

V kolekcii veselých a vtipných obrázkov je aj niekoľko Valibukov. „Bola to veľmi nepodarená kniha, vo vydavateľstve povedali, že som málo invenčný. Navrhol som vymeniť výtvarníka. Sériu skíc ešte aj s červenou farbou opravených od vydavateľky videli u mňa v ateliéri Francúzi a strašne sa na nich smiali. Potom si ich u mňa objednali a vznikla zaujímavá séria,“ dodal Fero Lipták.
Výstava obrazov a objektov Fera Liptáka potrvá do 17. januára.

debata chyba