Výstavu v Umelke vždy v nedeľu vymenia

Syzýgia je legenda. Termín z astrológie si zvolila štvorica výtvarníkov - Martin Knut, Miloš Novák, Gabriel Hošovský, Rudolf Sikora - ako názov svojej prvej výstavy v roku 1987. "Páčil sa nám ten termín," povedal najstarší z výtvarnej skupiny Rudolf Sikora. Pod názvom Syzýgia - Posledná výstava? predstavujú svoju tvorbu z konca osemdesiatych rokov vo Výstavnej sieni Slovenskej výtvarnej únie.

23.03.2010 12:49
Aj Socializmus Gabriela Hošovského predstavuje... Foto:
Aj Socializmus Gabriela Hošovského predstavuje expozícia Syzýgia - Posledná výstava? vo Výstavnej sieni SVÚ.
debata

„Hošovský, Novák a Knut boli študenti architektúry. Mali obrovský záujem o výtvarné umenie. Chodili do Prahy navštevovať ateliéry slávnych výtvarníkov, ktorí boli vtedy zakázaní. Tí im hovorili, za kým majú ísť v Bratislave, tak sa dostali napríklad k Jankovičovi, Melišovi aj ku mne. Mali o dvadsať rokov menej ako ja, ale bolo mi sympatické ich hľadanie, tak sme sa dali dokopy a začali spolu robiť a vystavovať. Najprv sme boli kolegovia v skupine, po roku 1989 som Knuta a Nováka učil na Vysokej škole výtvarných umení,“ zaspomínal si Rudolf Sikora. Jediný, kto zo skupiny na výtvarnej scéne pôsobí dodnes. Jeho mladší kolegovia sa dali na podnikanie.

Výstava legendárnej skupiny Syzýgia má tri podoby. Vždy v nedeľu vymenia jej členovia celú inštaláciu, aby predstavili čo najviac zo svojich diel, ktoré vytvorili koncom osemdesiatych rokov. Každý z nich po svojom reagoval výtvarnou rečou na dobu, keď socializmus síce pomaly, ale isto odumieral. Posledná výstava Syzýgie potrvá do 4. apríla. V lete vyjde monografia výtvarnej skupiny, ktorá sa stala legendou.

debata chyba