Noc múzeí a galérií odkrýva tajomstvá

Čachtická pani, tureckí bojovníci, kováčska vyhňa aj parný vlak lákajú na Noc múzeí a galérií, ktorou v sobotu ožije takmer deväťdesiat inštitúcií na Slovensku. Minulý rok pritiahlo podujatie, odkrývajúce skryté komnaty a tajomstvá múzeí i galérií, takmer 85-tisíc divákov. Tento rok ponúka 6. ročník akcie, ktorú odštartoval parížsky Louvre k Medzinárodnému dňu múzeí, ešte viac atrakcií.

14.05.2010 13:00
Na nádvorí Trenčianskeho hradu vyrástla dobová... Foto:
Na nádvorí Trenčianskeho hradu vyrástla dobová kuchyňa, v ktorej sa pečú obilné placky.
debata

Na Spišskom hrade sa prebudia legendy. „Príde gróf Drakula, Krásna Hedviga, krvavá Čachtická pani, tureckí dobyvatelia hradu aj jeho obrancovia. Kratšími divadelnými, šermiarskymi a hudobnými predstaveniami prevedú návštevníkov celým hradom. Tento rok sme špeciálne otvorili hradnú mučiareň, v ktorej sú funkčné mučiace nástroje. Aj hradný kat, ktorý možno bude mučiť aj niektorých návštevníkov. Ukážeme im aj, ako sa na hrade žilo a ako sa ukladala k spánku hradná pani. Aj to, ako sa kedysi liečili neduhy bylinkami. Návštevníci budú môcť ochutnať liečivé odvary, ba aj dobové jedlá v hradnej kuchyni,“ prezradila zástupkyňa Spišského múzea Dáša Uharčeková-Pavúková.

Jedinečnou možnosťou, ktorá sa už nebude opakovať, priťahuje hrad Červený Kameň. Zvedavcov pustia aj do hradných pivníc a priľahlých bášt. Ponúkne i pohľad do zákulisia práce reštaurátorov a kustódov. Bojnický zámok ponúka nočnú prehliadku, ktorou predstaví svojich tajomných a legendárnych obyvateľov. Kto bude mať chuť, môže si vyskúšať nádherné dobové kostýmy. Rozprávkami ožije hrad Modrý Kameň, ktorý má rozsiahlu kolekciu divadelných bábok a hračiek.

Meče, klada, okovy a trojramenný šľahák čakajú na návštevníkov Katovho domu v Trenčíne. „Na Trenčianskom hrade je dobový tábor so strelnicou, kováčska vyhňa, hrnčiarsky kruh aj dobová kuchyňa, v ktorej budú pripravovať placky z obilnín. Sú diétne,“ povedala riaditeľka Trenčianskeho múzea Katarína Babičová. Tí, čo si chcú vyskúšať streľbu z luku, sa môžu zapojiť do lukostreleckého turnaja. Slovenské národné múzeum v Martine zas prepadnú večer zbojníci. A rodiny s deťmi sa budú môcť zahrať na osloboditeľov.

Najviac podujatí čaká návštevníkov v bratislavských múzeách a galériách na tridsiatich piatich miestach. Pozorovanie nočnej oblohy, archeologické dobrodružstvo hľadania, čo sa skrýva v zemi a rôzne iné atrakcie pripravilo Slovenské národné múzeum vo svojich špecializovaných múzeách. Prvý slovenský meteorit s rodokmeňom, ktorý dopadol na východnom Slovensku koncom februára, sa predstaví návštevníkom Prírodovedného múzea SNM. Praveké nádoby poslúžia ako vzor na modelovanie pre tých, čo sa pristavia v Archeologickom múzeu SNM.

Ak chcete poznať hodnotu umeleckého diela, ktoré máte doma, stačí zájsť za odborníkmi do Galérie mesta Bratislavy. Jej malí návštevníci sa zas budú môcť zahrať na princov a princezné. Do Slovenskej národnej galérie zavíta dokonca Hamlet, ktorý príde s Túlavým divadlom. Prehliadku výstav spríjemnia aj koncerty, divadelné predstavenia či tvorivé dielne.

Noc múzeí a galérii sa koná v dvoch tisíckach inštitúcií v celej Európe. Minulý rok pritiahli viac ako milión návštevníkov. Heslo soboty teda znie: Nespite! A vyberte sa na výpravu do miest, ktoré sú inak pred zrakmi návštevníkov skryté.

Podrobné informácie o všetkých podujatiach nájdete na www.nocmuzei.sk.

debata chyba