Milan Paštéka maľoval radosť. A osamelosť

Zhrbený chlapík sedí na stoličke. Hlava, korunovaná rozstrapatenou šticou, mu padá. Na stolíku azda fľašky naznačujú, čo napomohlo jeho únave. Všetko je načrtnuté čiernymi líniami, čierna machuľa hlavy akoby rozprávala o smútku. Modré krivky sú nohy, červený - možno nedokončený - otáznik ťaží ramená. Kresba s názvom Slávnosť, vťahujúca do svojho príbehu, otvára výstavu Milana Paštéku v bratislavskej Galérii 19. Podtitul kresby zo 60. rokov spresňuje, na čo sa sústredil výber z tvorby popredného slovenského maliara, ktorého životnú púť predčasne skončila tragická nehoda na konci 90. rokov.

11.06.2010 07:00
Milan Paštéka: Koniec predstavenia, 1967 Foto:
Milan Paštéka: Koniec predstavenia, 1967
debata

Viac ako dve desiatky kresieb rozprávajú príbehy. O maliarovi a modelke, o úsmeve a radosti, o samote a opustenosti. O stretnutiach každodenných aj vzácnych, o vášni a rozchodoch, o vzrušujúcich dialógoch. Ale aj príbehy z kabaretu či divadla. Na ich vyrozprávanie stačilo Milanovi Paštékovi málo. Kreslil hlavne uhlom, čiernym ako tma. Letmými ťahmi modeloval telá svojich hrdinov. Nezaujímali ho detaily. Dôležitá bola línia, plocha a kompozícia. Hľadanie toho najčistejšieho a najjednoduchšieho vyjadrenia.

„Prežil som pár rokov pohody a družnosti a nikdy mi tak nechutilo maľovanie,“ spomínal Milan Paštéka na roky, keď bol súčasťou výtvarnej Skupiny Mikuláša Galandu. „Stáva sa, že prestaneme rozumieť svetu okolo seba aj v sebe. Náš priestor zhustne nad únosnú mieru. Príliš mnoho ťažkých slov a dejov súčasne. Príliš mnoho svetla a zvuku. Zápas s jazykom je ťažký. Akoby už bolo povedané všetko. Asi bude nutné vstúpiť do ticha. Vstúpiť do ticha a znovu sa nájsť. Do ticha ako nádeje,“ napísal začiatkom 70. rokov, keď galandovcov zakázali.

Vystavené kresby zo 60. rokov však ešte hovoria o radosti. O radosti z tvorby, o radosti z umeleckého objavovania, o radosti z pozorovania života okolo seba a jeho výtvarnej reflexie. Príbeh každej kresby sa zadrapí do mysle a poteší oko.
Výstava kresieb Milana Paštéku zo 60. rokov bude v bratislavskej Galérii 19 na Lazaretskej ulici do 4. júla. Je z kategórie tých, ktoré treba vidieť.

debata chyba