Výstava diel kráľa popartu bude mať asi dohru na súde

Výstava diel z raného obdobia tvorby Andyho Warhola, ktorú v piatok otvorili vo Východoslovenskej galérii v Košiciach, bude mať zrejme dohru na súdoch. Boris Kršňák, ktorý sa označuje za manažéra projektu, tvrdí, že výstava bola pôvodne plánovaná len ako podporná akcia vydania knihy Warhol a Československo.

09.08.2010 10:24
Riaditeľka Východoslovenskej galérie Lena... Foto:
debata

„Je pravda, že dohoda podpísaná nie je, pretože sa dlho odkladala a potom sa podpisu pani Lešková (riaditeľka Východoslovenskej galérie Košice) úspešne vyhýbala, až sme sa zrazu dozvedeli, že s nami nepočíta. Pritom sme my autormi celého projektu. Keďže projekt stál českú stranu už viac ako milión korún, budeme nútení sa brániť aj právnou cestou,“ povedal Kršňák. Dodal tiež, že výstavu vymyslel košický rodák pôsobiaci v Prahe Rudo Prekop, ktorý vyberal diela v múzeu A. Warhola v Medzilaborciach a inštruoval riaditeľku Leškovú, aké veci má hľadať v Múzeu Andyho Warhola v Pittsburghu.

Riaditeľka Východoslovenskej galérie Lena Lešková v piatok pred otvorením výstavy poprela akékoľvek obvinenia zo zneužitia nórskych fondov, ktoré sa v súvislosti s výstavou diel Andyho Warhola objavili. „Nie je možné zneužiť nórske fondy. V súvislosti s výstavou sme rekonštruovali výstavné priestory, pretože podmienkou bolo zabezpečiť vhodné klimatické podmienky a bezpečnostné opatrenia. Kniha o Warholovi bola idea, ale k nijakej dohode a podpisu zmluvy nedošlo, lebo neboli vyriešené autorské práva,“ povedala Lešková. Po skončení výstavy v novembri zverejní vyúčtovanie všetkých finančných prostriedkov použitých na výstavu.

debata chyba