Prvý slovenský meteorit a tajomstvo múmií prináša Noc výskumníkov

Uvidieť na vlastné oči prvý meteorit, ktorý dopadol na Slovensko, chytiť do rúk zuby pradávneho žraloka či mamuta, odhaliť tajomstvo múmií alebo spočítať hviezdy na nebi. Zvedavci, vedci aj bádatelia si prídu na svoje počas piatkovej Noci výskumníkov v Slovenskom národnom múzeu. Od rána až do polnoci budú môcť nazrieť pod povrch vedeckej práce a vyskúšať si ju aj na vlastnej koži.

23.09.2010 08:00
Noc výskumníkov bude v Slovenskom národnom... Foto:
Noc výskumníkov bude v Slovenskom národnom múzeu v piatok.
debata

Návštevníci budú mať príležitosť prezrieť si pod špeciálnymi mikroskopmi minerály aj starodávne skameneliny a určiť pôvod či vek kameňov, ktoré sami nájdu. Pomocou astronomického ďalekohľadu sa môžu malí i veľkí objavovatelia zadívať na život hviezd a slnečnej sústavy. "Návštevníci podujatia budú mať výnimočnú príležitosť vidieť prvý slovenský meteorit s rodokmeňom, ktorý dopadol na naše územie vo februári tohto roku,” povedala PR manažérka múzea Markéta Plichtová.

Vo večerných hodinách sa nočná obloha priblíži k návštevníkom až na dotyk, premietne sa totiž na strop Zimnej záhrady Slovenského národného múzea. A vo večernej atmosfére vedci priblížia návštevníkom tajomstvá ľudských kostí a múmií.
V Detskom múzeum zase možno odhaliť tajomstvá chémie a fyziky. A presvedčiť sa hoci aj o tom, že oceľové gule dokážu vypáliť do papiera dieru alebo ako sa dá zmerať rýchlosť vetra iba pomocou papiera. "Zaujímavosťou programu bude kreslenie elektrickým prúdom,” dodala Plichtová.

Počas Noci výskumníkov sa k slovu dostanú aj významní vedci. Na prednáškach rozpovedia napríklad o čare matematiky či asteroide na nebezpečnej dráhe.

debata chyba