Turcel vystavuje v Banskej Bystrici kontroverzné Desatoro

Prievidzský výtvarník Roman Turcel rád vytvára priestor pre otázky a provokuje k zamysleniu. Svoj kontroverzný projekt Priestor pre desatoro predstavil v banskobystrickom Priore. Výstava je prístupná do 19. októbra 2010.

01.10.2010 07:00
Desatoro Romana Turcela Foto:
Roman Turcel vystavuje v Banskej Bystrici kontroverzné Desatoro.
debata

Priestor pre desatoro je jedinečný výtvarno – filozofický koncept, ktorý vznikol spojením fotografie a domaľby stereoskopických fotografií v 3D spracovaní.

Pomocou postavy kňaza Turcel zobrazil Desatoro božích prikázaní a jeho dodržianie/ne­dodržiavanie priamo v radoch katolíckej cirkvi. „Nie sú kritikou, ani výsmechom, skôr podmetom k zamysleniu a odhaleniu skutočnej podstaty praktizovania viery,“ vysvetľuje svoj zámer zamieriť svoj talent práve na náboženské otázky Turcel.

Pre svoje obrazy si nevybral žiadnu galériu, ale výstavu chcel dať čo najbližšie k ľuďom a preto ju inštaloval na dvoch poschodiach v modernom priestore prístavby Obchodného domu PRIOR v Banskej Bystrici. Už samotná vernisáž, na ktorú boli pozvaní aj čelní predstavitelia cirkvi sa niesla v spojení umenia, duchovna, živej diskusie a oživená vôňou kadidla a welcome drinkom v podobe omšového vína, dokazuje nekonvenčnosť celého projektu.

„Moje umenie nemá mať len dekoratívnu funkciu, ale predovšetkým má prinášať postoje, pohľady, myšlienky – odkazy,“ hovorí Turcel na margo výstavy. Kňaz držiaci nevestu za zadok, až náramne sa ponášajúci na politických lídrov, či oslavujúci siedmy den v reflektoroch diskotéky. To sú len čriepky z jeho vnímania Desatora božích prikázaní.

Desatoro Romana Turcela - Nepožiadaš Foto: Roman Turcel
Desatoro Romana Turcela - Nepožiadaš Desatoro Romana Turcela - Nepožiadaš

„Mojim cieľom je vytvoriť skutočný priestor pre desatoro, vytvoriť zmysluplný dialóg na tému Desatora medzi bežnými ľuďmi, ale aj predstaviteľmi cirkevného života,“ objasňuje autor otázku, prečo si vybral práve Desatoro.

Obrazy mali medzi prítomnými veľký ohlas pre svoj rozmer i jedinečné spracovanie, ktorého plnosť si možno vychutnať po nasadení 3D okuliarov. Aj bez nich však poskytuje výstava nevšedný zážitok. „3D je technológia, ktorá umožňuje vnímať "priestor“ a ten som chcel výstavou vytvoriť, a preto sa mi zdala ako vhodné plus, k tomu čo som chcel pomocou mojich obrazov vyjadriť," vysvetľuje Roman Turcel svoj zámer.

Roman Turcel (36) je známy svojim výtvarným umením nielen doma ale aj v zahraničí. V jeho tvorbe dominujú témy zamerané na hľadanie trvalých hodnôt. K jeho tvorbe patrí aj séria obrazov „Podajme si ruky“ (Uniting hands), ktorú predstavil svetu v máji 2005 výstavou vo Washingtone. Do obrazov vpísali svoje myšlienky svetové osobnosti ako spevák Sting, filmový režisér Miloš Forman, či tibetský duchovný a svetský vodca Dalajlama, čím sa stali ich spoluautormi. Vystavuje od roku 1997.

debata chyba