Chcete vedieť, kto je Banksy? Vydražte si jeho totožnosť

Na internetovom aukčnom serveri eBay sa draží údajná totožnosť zrejme najtajomnejšieho umelca súčasnosti. Je známy pod pseudonymom Banksy a jeho tvár poznajú asi len najbližší spolupracovníci. Predajca chce jeho totožnosť prezradiť len víťazovi aukcie. Informoval o tom blog Mashable. Cena sa v utorok predpoludním vyšplhala na zhruba milión dolárov.

19.01.2011 11:00
Jedno z najkontroverznejších Banksyho diel
Jedno z najkontroverznejších Banksyho diel
debata

„Ak vyhráte túto aukciu, pošlem vám poštou kus papiera odhaľujúci skutočnú identitu Banksyho. Jeho totožnosť som zistil porovnávaním cien, za ktoré sa predali jeho diela, a zodpovedajúcich daňových záznamov. Ďalšie podrobnosti neprezradím,“ píše sa na stránke. Na papieri bude podľa predajcu len meno, nič iné.

Autor aukcie, ktorý na eBay vystupuje pod prezývkou Jaybuysthings, pochádza podľa informácií vo svojom profile z newyorského Brooklynu. Na eBay má od ostatných užívateľov kladné hodnotenie. Víťazovi aukcie poskytuje „stopercentnú záruku, že určite pôjde o celé meno pouličného umelca známeho ako Banksy“.

Grafiti umelec vystupujúci pod týmto menom zrejme pochádza z anglického Bristolu. Vďaka svojim kresbám, ktoré často ironicky komentujú politiku, spoločnosť aj svet výtvarného umenia, patrí k najpozoruhod­nejším výtvarníkom súčasnosti. Aj preto jeho anonymita dráždi mnoho ľudí. Banksy najčastejšie pracuje so sprejom a šablónami. Medzi jednu z jeho najvydarenejších výtvarných provokácií patrí napríklad „praveká“ kresba jaskynného muža tlačiaceho nákupný vozík, ktorú umelec prepašoval do Britského múzea, kde medzi exponátmi visela tri dni, kým si ju všimol personál.

Aukcia, ktorej vyvolávacia cena bola 3-tisíc dolárov, sa končí v stredu 19. januára. Stránka eBay ju pritom podľa predajcu už raz zrušila, pretože sa v nej predávalo niečo nehmatateľné. „Teraz to hmatateľné je,“ napísal predajca v narážke na to, že sa draží papier s menom.

debata chyba