Egypt požiadal Nemecko o vrátenie busty Nefertiti

Egypt oficiálne požiadal Nemecko o vrátenie busty staroegyptskej kráľovnej Nefertiti. Podľa agentúry AP to v pondelok oznámila egyptská Najvyššia rada pre pamiatky. Busta sa v Nemecku nachádza od začiatku 20. storočia. Podľa Káhiry sa asi 3 300 rokov staré umelecké dielo dostalo z Egypta nezákonne. Nemecko doteraz žiadosti Egypta odmietalo, busta je podľa neho v krajine legálne a na prípadný presun je príliš krehká. Nemecký minister kultúry Bernd Neumann formálnu žiadosť zo strany Egypta poprel.

25.01.2011 09:00
Busta kráľovnej Nefertiti Foto:
Busta kráľovnej Nefertiti
debata

Bustu ženy faraóna Achnatona našiel pri vykopávkach v decembri 1912 archeológ Ludwig Borchard. Artefakt sa nachádza v zbierkach berlínskeho Nového múzea, kde ho vystavili už v roku 1924.

Egypt tvrdí, že Borchard bustu Nefertiti začiatkom 20. storočia pomohol prepašovať do cudziny. Nadácia Pruské kultúrne dedičstvo však uvádza, že vývoz pamiatky bol legálny. Šéf egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky Zahí Havás oznámil, že oficiálnu žiadosť o vrátenie busty podporili egyptský premiér a minister kultúry. Hovorca nemeckého ministerstva kultúry však tvrdí, že na liste je len Havásov podpis, egyptský premiér ani iní členovia vlády ho vraj nepodpísali, a teda nejde o oficiálnu žiadosť.

Busta patrí medzi najvýznamnejšie artefakty, ktoré mali počas koloniálneho obdobia z Egypta tajne odviezť. Do tejto skupiny diel patrí aj Rosettská doska, vďaka ktorej sa európskym vedcom podarilo rozlúštiť hieroglyfy. Vystavujú ju v Londýne.

debata chyba