Zvieratník Derevenca servíruje Mačku na tanieri

Vizuálne historky výtvarníka Igora Derevenca "zaľudňujú" najrozmanitejšie stvorenia živočíšnej ríše. Okaté jelene či zuby ceriace ryby. Aj rôzne sa krútiace bacily, čo pripomínajú čudesné červy. Tiež bytosti zo sveta sci-fi. A ľudské hlavy. Pohľad na ne vyvoláva predstavu robota alebo pohľad na stolík s televízorom. Svoje postavičky z magického sveta vykresľuje plochami výrazných farieb, občas silnými čiernymi líniami. Z jeho ateliéru je aj logo festivalu Pohoda.

09.03.2011 16:00
Igor Derevenec vystavuje kolekciu najnovších... Foto:
Igor Derevenec vystavuje kolekciu najnovších obrazov v bratislavskej Galérii Michalský dvor.
debata

Pôvodne chemik, ako spresňuje sám autor – operátor pyrolýzných kotlov, nazval svoju výstavu v bratislavskej Galérii Michalský dvor veľmi prosto: 2011… Všetky vystavené obrazy totiž vznikli tento rok.

I keď sa Derevenec ku svojej stredoškolskej minulosti chemika s dôrazom hlási, v tvorbe nadväzuje na štúdium odboru výtvarnej výchovy na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského, ktoré skončil v roku 2000. Odvtedy sa zaoberá komerčnou grafikou, 2D a 3D animáciami, ilustrovaním kníh, strihom a postprodukciou­ videa.

A, samozrejme, maľuje. Neveľké veselé obrázky. Hýria pestrými farbami. Humorom zakódovaným v každom obrazovom príbehu. A vtipnými názvami – napríklad Mačka na tanieri, Superhero či Falošný plnofúz.

Jeho obrazy odkazujú na svet ilustrácií. Obrázkami dotvoril štyri knihy, z nich tri rozprávkové. Vymyslel ilustrácie ku knihám Braňa Jobusa Láskavé rozprávky, Zázračné rozprávky a Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda.

Výstava Igora Derevenca bude v Galérii Michalský dvor do 20. marca.

debata chyba