Európske ceny Trebbia si prevzali aj Slováci Mojto a Huszár

Európske kultúrne ceny Trebbia za podporu umenia, tvorivú činnosť a prínos k dialógu kultúr za rok 2011 majú nových majiteľov.

14.03.2011 08:27
Tibor Huszár Foto:
Ocenili aj fotografa Tibora Huszára.
debata

Cenu v podobe sošky si v nedeľu večer v Prahe prevzali okrem iných i významný nemecký filmový producent pôvodom zo Slovenska Jan Mojto a slovenský fotograf Tibor Huszár.

„Je to pre mňa česť. V mojom prípade je to aj trošku dojemné, pretože ja som pred 40 rokmi odišiel ako 20-ročný (do Nemecka). Nikdy som si nemyslel, že sa vrátim; myslel som si, že to bude navždy. A ani v sne by ma nenapadlo, že by ma ocenili,“ povedal Jan Mojto, ktorý je ako producent podpísaný pod mnohými úspešnými seriálmi a koprodukčnými projektmi – okrem iných aj pod nemecko-československou rozprávkou Perinbaba.

Radosť z ocenenia v Prahe neskrýval ani fotograf Tibor Huszár, ktorý má za sebou úspešné pôsobenie v USA a dnes vedie fotografický ateliér na Fakulte masmediálnej komunikácie na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave.

„Je to veľmi vážna vec a veľmi si to vážim, lebo toto je môj návrat do Prahy po 27 rokoch,“ povedal fotograf, ktorý pred digitálnym fotoaparátom uprednostňuje klasický aparát na kinofilm. „To je otázka voľby. Mám rád alchýmiu, ručnú robotu. Vyše 45 rokov vyvolávam (v tmavej komore) každý deň. Vždy je to úžasné vzrušenie, napriek tomu, že viem, že to vyjde. Nechcem byť o tieto veci pripravený pri digitálnej fotografii,“ dodal.

V pražskom Obecnom dome si cenu za podporu umenia prevzal generálny riaditeľ ostravskej spoločnosti Vítkovice Holding Jan Světlík a poľský básnik, prekladateľ a literárny kritik Aleksander Nawrocki; ceny Trebbia za tvorivú činnosť pripadli maďarskému hercovi Jánosovi Bánovi a ruskému hercovi Olegovi Tabakovovi.

Európsku cenu Trebbia 2011 za prínos k dialógu národných kultúr udelil nominačný výbor českej príspevkovej organizácii České centrá, ktorá má na troch kontinentoch 22 pobočiek a je obdobou slovenských Kultúrnych inštitútov.

Mimoriadnu cenu za celoživotné dielo z rúk českého ministra kultúry Jiřího Bessera prevzal český filmový režisér Otakar Vávra, ktorý nedávno oslávil 100. narodeniny. Publikum mu vzdalo úctu spontánnym potleskom postojačky.

debata chyba