Pápeža v podväzkoch odpratali do kumbálu, vidieť ho chcú všetci

Socha pápeža Benedikta XVI., ktorá je súčasťou výstavy diel talianskeho umelca Paola Schmidlina v River Gallery na Dvořákovom nábreží v Bratislave, pobúrila minulý týždeň predstaviteľov cirkvi. Reagovali otvoreným listom, ktorý zaslali aj do nového kultúrneho stánku.

10.05.2011 17:24 , aktualizované: 17:34
Paolo Schmidlin: Miss Kitty Foto:
Socha Miss Kitty sa ocitla v akomsi kumbále v River Gallery na Dvořákovom nábreží. Aj tak ju chcú vidieť všetci návštevníci.
debata (4)

Terčom svárov sa stala socha s názvom Miss Kitty – dielo, ktoré zobrazuje pápeža Benedikta XVI. S ružovou sponkou vo vlasoch, v podväzkoch a s úchylným pohľadom – tak zachytil taliansky umelec hlavu katolíckej cirkvi. Reakcie nenechali na seba dlho čakať. „So všetkou silou protestujem proti tejto výstave a žiadam okamžité odstránenie rozvratných a pohoršujúcich exponátov,“ vyhlásil ešte minulý týždeň prostredníctvom otvoreného listu predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Svätý otec sa podľa Zvolenského stal objektom zneváženia.

Hoci minulý týždeň pre Pravdu zástupcovia galérie uviedli, že na list z Konferencie biskupov Slovenska nebudú reagovať, ani neplánujú sochy stiahnuť, cez víkend napokon dielo presunuli do uzatvorenej časti priestorov. Sprístupnia ju na požiadanie.

Socha obnaženého pápeža pobúrila slovenských... Foto: Robert Hüttner
Socha obnaženého pápeža Socha obnaženého pápeža pobúrila slovenských biskupov.

„Sochu sme nestiahli z výstavy, nachádza sa vo výstavných priestoroch, len sa nachádza za dverami. Kto chce vôjsť na výstavu a pozrieť si veci sochára Schmidlina a prekážala by mu táto socha, tak ju neuvidí, ale každý, kto si ju chce pozrieť, tak mu to bude umožnené,“ povedal pre Pravdu ideový manažér River Gallery Roman Grešák.

Priznal, že k rozhodnutiu presunúť napokon kontroverzné dielo prispeli stovky negatívnych reakcií, nie samotný list z Konferencie biskupov Slovenska. Pobúrené emaily či listy prišli aj od ľudí, ktorí sa na výstave nezúčastnili – dozvedeli sa o nej len prostredníctvom mé­dií.

Záujem o kontroverzné dielo však rozhodnutie galérie určite nezmenší – skôr naopak. V priebehu soboty a nedele si podľa Grešáka výstavu, ktorá okrem Schmidlinovej tvorby ponúka aj diela slovenského autora Michala Černušáka, pozrelo viac ako 400 ľudí.

Na otázku, koľkí z návštevníkov si chceli pozrieť aj „ukrytú“ sochu Miss Kitty odpovedal Grešák jednoznačne: „Sto percent návštevníkov.“

Socha obnaženého pápeža pobúrila slovenských...
4 debata chyba