Prísne tajné! Výstava odtajní metódy činnosti ŠtB, jej obete i funkcionárov

Prvú komplexnú výstavu o Štátnej bezpečnosti (ŠtB) po viac ako 20 rokoch od pádu komunistického režimu v Československu si môže verejnosť pozrieť od 13. mája v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Cieľom expozície PRÍSNE TAJNÉ!, ktorú pripravil Ústav pamäti národa (ÚPN), je priblížiť ľuďom pôsobenie represívneho mocenského nástroja Komunistickej strany Československa v rokoch 1945 - 1989.

13.05.2011 18:53
ŠtB
Ilustračné foto
debata

„Zahŕňa nielen odborné texty, ktoré popisujú vznik, pôsobenie, metódy, ale aj zánik ŠtB, prípadne spoluprácu s KGB alebo inými tajnými službami krajín východného bloku,“ uviedol pre TASR autor výstavy Jerguš Sivoš s tým, že výstava „odtajní“ archívne dokumenty, organizačnú štruktúru, personálne obsadenie represívneho orgánu, fotografie, dobové predmety aj portréty obetí, ktoré zažili zlovôľu ŠtB na vlastnej koži, a konkrétne akcie.

„Napríklad akciu Vrana, v ktorej ŠtB uniesla československého občana z Rakúska, autentické zábery z akcií útvaru sledovania operatívnej techniky ŠtB a zo zásahov proti demonštrantom v rokoch 1969 a 1989,“ vysvetlil autor expozície, ktorej súčasťou sú aj propagandistické filmy. „Ich cieľom bola diskreditácia emigrantov pôsobiacich v zahraničí alebo tzv. západných špiónov, ktorí mali pôsobiť proti komunistickému režimu v Československu.“

Mementom praktík ŠtB na Slovensku sú výpovede obetí, ktoré si návštevníci výstavy môžu vypočuť a pozrieť zo záznamov. Expozícia odhaľuje aj tváre vysokých funkcionárov, ktorí stáli vo vedení a riadili činnosť ŠtB. Pohľad do vnútra bezpečnostných zložiek ponúkajú dobové inštruktážne filmy, ktoré slúžili ako učebná pomôcka pre príslušníkov ŠtB.

Návštevníci si môžu pozrieť aj generálsku uniformu prvého námestníka ministra vnútra ČSSR Jána Hanuliaka, ktorý z titulu svojej funkcie v rokoch 1971–1979 riadil viaceré zložky ŠtB. Tiež domáce i zahraničné vyznamenania a odznaky udelené príslušníkom tajnej polície, ich preukazy, pečiatky, učebné texty, ale aj brožúry, vyhlášky a nariadenia, ktorými sa agentúrno-operatívna činnosť ŠtB riadila v praxi.

Mimoriadne zaujímavé sú technické prostriedky útvarov sledovania a spravodajskej techniky, napr. diaľkovo ovládané fotoaparáty, zariadenia na skryté fotografovanie, odpočúvacie zariadenie v zapaľovači, prístroj na meranie zámkových vložiek, mikrofón zabudovateľný do steny, lampa na kontrolu dokumentov v UV svetle a mnohé ďalšie.

Výstava Prísne tajné! Dejiny ŠtB na Slovensku potrvá v SNM do 11. septembra.

debata chyba