Ako sa mení ilustrácia vo svete nových médií

Majiteľka Zlatého jablka z Bienále ilustrácií Bratislava 2009, ktoré Martina Matlovičová získala za ilustrácie Saroyanovej knihy Tracyho tiger, sa tento rok o cenu uchádzať nebude. Nezúčastnila sa na nominačnej výstave Súčasná slovenská ilustrácia, na rozdiel od deviatich kolegov z Asociácie ilustrátorov.

04.06.2011 13:00
Aj ilustrácie Fera Liptáka z knihy Chlapec bez... Foto:
Aj ilustrácie Fera Liptáka z knihy Chlapec bez mena budú tento rok súťažiť o ceny Bienále ilustrácií Bratislava.
debata

„Diskutovali sme o tom, kto sa zúčastní. Každý sa mohol rozhodnúť, ako chce. Nakoniec sme BIB bojkotovali len niektorí, to jest Martina Matlovičová a ja,“ vysvetlil predseda Asociácie ilustrátorov Miloš Kopták. A pokračoval: „Pred rokom sme demonštrovali proti odvolaniu Barbory Brathovej z postu a vyhlásili sme, že pokiaľ sa veci nebudú hýbať, nepovažujeme to za dôležité. Je tam staré vedenie a mám pocit, že sa nevyzná adekvátne vo veciach. Nepovažujem za dôležité podporovať organizáciu ľudí, ktorých neuznávam.“

Záujem o reprezentáciu Slovenska na 23. ročníku medzinárodnej súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti malo tridsať výtvarníkov. Porota z nich vybrala pätnásť. „Nebolo ľahké vyberať. Aj mnohí ďalší ilustrátori by si zaslúžili dostať sa do medzinárodnej súťaže. Podľa štatútu však každú krajinu môže reprezentovať maximálne pätnásť výtvarníkov,“ povedala vedúca sekretariátu BIB Viera Anoškinová. Všetky súťažné ilustrácie sú vystavené v priestoroch bratislavskej Bibiany.

Bienále ilustrácií Bratislava sa tento rok začne 2. septembra. „Rozhodli sme sa, že každý rok osvetlíme iný aspekt ilustračnej tvorby. Tentoraz to bude téma ilustrácie vo svetle nových médií, teda ako sa knižná ilustrácia mení vo svete počítačov. Bude to aj leitmotív tohtoročnej expozície – hneď po príchode vstúpi návštevník do iných dimenzií,“ povedala generálna komisárka BIB-u Zuzana Jarošová. O ceny budú súťažiť ilustrátori zo 41 krajín. „Podarilo sa nám získať aj zástupcov krajín, ktoré v Bratislave dlho chýbali. Tento rok tu bude aj veľká kolekcia z Číny, zo Spojených štátov a z Izraela,“ dodala generálna komisárka.

Prestíž podujatia rastie s prestížou medzinárodnej poroty. Tento rok bude v desaťčlennej zostave aj laureát Grand Prix pred dvoch rokov Tássiess Penella a napríklad aj riaditeľka prestížneho knižného veľtrhu v Bologni Roberta Chinni. Workshop Albína Brunovského, ktorý sa odohrá v kaštieli v Mojmírovciach, má pikantnú tému – ilustrácie do kuchárskej knihy pre fantastické bytosti.

Výstavy a sprievodné akcie budú tento rok sústredené v bratislavskom Dome umenia. Okrem súťažnej kolekcie predstaví bienále rozsiahlu kolekciu ilustrácií španielskeho výtvarníka J. A. Tássiessa Penellu. Aj výber z tvorby Jutty Bauer, ktorá získala Cenu Hansa Christiana Andersena 2010 za ilustrácie, a tiež knihy Davida Almonda z Veľkej Británie, laureáta Andersenovej ceny za literatúru. Z významných slovenských ilustrátorov predstaví BIB tento rok tvorbu Karola Ondreičku.

Mená víťazov 23. ročníka súťažnej prehliadky vyhlásia 2. septembra v historickej budove Slovenského národného divadla. Bienále ilustrácií Bratislava potrvá do 26. októbra.

debata chyba