Warholovi Židia zostanú v múzeu do konca roka

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach už definitívne prišlo o dve kolekcie diel slávneho rodáka z Mikovej. Išlo o diela, ktoré boli požičané, no majitelia ich už chceli predať. Buď múzeu, alebo inému záujemcovi.

14.06.2011 12:00
V kolekcii desiatich Židov 20. storočia je aj... Foto:
V kolekcii desiatich Židov 20. storočia je aj portrét Franza Kafku.
debata

Kolekciu Kovboji a Indiáni, plus ďalšiu Kamufláž si už majiteľ Eugen Gališin z múzea odniesol. Známa kolekcia desiatich Židov 20. storočia síce v múzeu zostala, ale predbežne len do konca tohto roka. Hoci zastupiteľstvo samosprávneho kraja nakoniec odsúhlasilo peniaze na nákup diel, Gališin sa rozhodol, že diela kraju nepredá a odnesie si ich. Odôvodnil to tým, že celá záležitosť bola poznačená politicko-mocenskými bojmi a medializáciou.

Múzeum patrí pod Prešovský samosprávny kraj, podľa jeho predsedu Petra Chudíka sa už nič robiť nedá. „Keby som s pánom Gališinom nerokoval, obrazy tam už dávno nie sú. Škoda, že sa do toho zamiešala politika, mohlo to dopadnúť inak,“ myslí si Chudík, ktorý je dianím okolo portfólií znechutený. Odmieta tvrdenia, že ide o lapsus, keďže najprv sa schválila suma vyše milióna eur na nákup Warholových portfólií a až potom verejné obstarávanie.

Navyše na Slovensku znalec Warholových diel nie je. „Podobne to bolo aj pri opravách ciest po povodniach. Najprv sme schválili sumu a potom bolo verejné obstarávanie a výsledná cifra bola ešte nižšia,“ argumentuje Chudík. Problémom sú aj aukcie, pretože na tie by bol potrebný súhlas zastupiteľstva, a najmä vopred jasná suma. Záujemcovi, ktorý by chcel „prebiť“ ponukou kraj, by stačilo cenu navýšiť len o euro a dielo by získal. „Pokiaľ ide o Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, budeme sa uberať inou cestou,“ uzavrel prešovský župan. Samosprávny kraj sa momentálne snaží zachrániť portfólio Andersen, ktorých je na svete len niekoľko kusov, a zatiaľ je stále v múzeu, hoci patrí rodine Gališinových.

S tým súhlasí aj kurátor Múzea moderného umenia Andyho Warhola Michal Bycko. „V tejto farebnej kompozícii je jediné na svete, a preto sa oplatí zachrániť ho, keď sa to nepodarilo pri iných portfóliách,“ povedal Bycko. Múzeum sa chce venovať nákupu diel z ranej Warholovej tvorby. Vrátil sa aj k portfóliu Židov. „Ak poslanci, ktorí argumentovali nižšími cenami, dokážu zohnať pravé diela za ceny, ktoré uviedli, tak nám pokojne môžu robiť zásobáreň,“ argumentuje Bycko.

Uvažuje sa aj so zlúčením Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach s Múzeom rusínskej kultúry v Prešove, aj keď je to zrejme otázka niekoľkých rokov. „Nemali by sme nič proti, priestor by sa tu našiel a myslím, že je zbytočné vyhadzovať peniaze na múzeum, ktoré je na šiestom poschodí jednej z budov v Prešove,“ dodal kurátor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba