Novodobý romantizmus odráža melancholický smútok

Študentka dejín umenia na Univerzite Komenského v Bratislave Mária Janušová so svojím kurátorským projektom Novodobý romantizmus získala Štipendium Radislava Matušíka. To jej umožnilo zrealizovať výstavu v Galérii mesta Bratislavy, ktorá ocenenie už dvanásty rok udeľuje a vytvára tak priestor pre mladých kurátorov a študentov.

08.05.2015 05:01
37novodoby romantizmus Foto:
Juraj Toman - Pamätník SNP 2013
debata

Janušovej koncept sa sústredí na najmladšiu generáciu umelcov, ktorí sa narodili prevažne v 80. rokoch a ich tvorba ešte nie je teoreticky zmapovaná. Novodobý romantizmus sa orientuje na mladého diváka. „Výstava odráža pocity len jednej línie mojej generácie. Ich zmýšľanie sa dá z vystavených diel ľahko prečítať. Aj z osobných rozhovorov s autormi môžem potvrdiť, že je v nich citeľná romantizujúca nálada. Väčšinou sú to nedávni absolventi alebo končiaci študenti VŠVU v Bratislave,“ približuje vybraných umelcov Janušová a dodáva, že koncepciou sa chcela vyhnúť povrchnému zhromaždeniu diel s podobným motívom. Zaujímal ju určitý jav v tvorbe mladej generácie výtvarníkov, s ktorým títo umelci nepracujú náhodne, ale objavuje sa u nich dlhodobejšie.

„Som veľmi kritická voči najznámejším a najpredávanejším mladým slovenským umelcom. Vystavujú často, pretože zobrazujú ,lákavé' motívy. Chcela som sa upriamiť na autorov, ktorí k nim tvoria istý protiklad. Sústredila som sa pri tom najmä na diela súvisiace s krajinou, čo mi spolu s vyhľadávaním umelcov, ktorí sa neprispôsobujú podmienkam trhu, vnuklo termín novodobý romantizmus. Koncepciu som následne rozšírila o ďalšie motívy typické pre obdobie romantizmu a k nemu hľadala analogické prístupy v súčasnom umení,“ odôvodnila svoj zámer Janušová.

Reakcia na nedokonalosť sveta

Tvorbu vybraných autorov spája rozčarovanie nad súčasným svetom, od ktorého unikajú do prírody. To neznamená, že nedochádza k reflektovaniu sveta, v ich dielach je stále prítomný a príroda je akousi alúziou na bezprostrednú realitu, na to, čo v nej nedokážu nájsť.

Jednotlivé diela špecificky komunikujú s klasickými formami umenia, s obdobím romantizmu, ktorého pátos cielene sprítomňujú a prepájajú v osobných kontextoch. Ich výraz je reakciou na estetizujúce trendy v súčasnom umení, atakujú „nedokonalosťou“ a snahou o obsahový presah či emocionálny výraz. Často prostredníctvom nových médií, formou fotografie a videoartu, ale zastúpenie má aj klasická maľba. Odhaľujú smútok a pátos, za ktorý sa snažia nehanbiť.

Úprimnosť umelci paradoxne narúšajú iróniou, ktorá je hlavným scudzovacím prvkom postmoderny. Svoju nahotu kruto glosujú a skrývajú sa pred neporozumením. Názor vyjadrujú po svojom, myšlienka a nálada diela často prekonajú výtvarnú techniku. Výstava atmosféricky odráža melancholický smútok chladného dychu sveta. Ani v prírode sa autori nenachádzajú, nedokážu uniknúť. Aj v zelenom svete sa človek rozteká do neurčitých más, je zhlukom neistôt. Mladá generácia nie je taká nebojácna, ako by sa od nej čakalo, a „novodobí romantici“ to úprimne priznávajú.

Výstava Novodobý romantizmus v Galérii mesta Bratislavy predstavuje diela Juraja Tomana, Zuzany Pustaiovej, Sone Patucovej, Juraja Staroveckého a ďalších. Potrvá do 31. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Galéria mesta Bratislava #Mária Janušová #Novodobý romantizmus