Pre Csudaia je výstava bilancovaním

Na rohovej sedačke sedí maco. Piano a noviny zavesené na stene dotvárajú príjemnú atmosféru staromódnej kaviarne, jašterica na okrúhlom stolíku znepokojuje.

15.05.2015 07:00
debata

Aj tento obraz patrí do najnovšej kolekcie veľkoformátových kresieb, linorytov a malieb Ivana Csudaia, ktorú nadpísal názvom Pozitívy. Predstavuje ju vo výstavných priestoroch aukčnej spoločnosti SOGA v Bratislave.

„Prezentácia je vždy dôležitým bilancovaním, aby som mohol uzatvoriť cyklus. Opustiť terén, podísť trošku ďalej a vystúpiť z hermetickej bubliny tvorivého procesu. Aj profesionálne potrebujem konfrontáciu s inými názormi. Inak by som zaspal nad svojimi myšlienkami. Vynikajúce je, že dostávam ohlasy z odborných kruhov aj od mladších a kritickejších ľudí,“ vysvetľuje päťdesiatpäťročný výtvarník, ktorý má na svojom konte viac ako 55 samostatných výstav.

Ivan Csudai: Ted s parohmi, z cyklu Pozitívy Foto: SOGA
31 csudai macko Ivan Csudai: Ted s parohmi, z cyklu Pozitívy

Po rokoch, keď „holdoval“ farbe, ostali na jeho palete len biela, čierna a odtiene sivej. Na čiernobiely svet odkazuje aj názvom výstavy. Je typom výtvarníka, ktorý preferuje kresbu. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že jeho linka sa rozpadáva na samostatné body. Lenže práve ich spojenie, hoci je v predstave, ju vytvára.

„Pre Csudaia je podstatné, aby myšlienka bola zachytená a artikulovaná čiarou. Aby jej vizuálne vyjadrenie nebolo dodatočným prekladom z jazyka slov. Z perspektívy tvorcu sa zmysel rodí v kresbe a z perspektívy diváka sa myšlienka v kresbe názorným spôsobom ukazuje,“ uviedol kurátor výstavy Peter Michalovič.

Maľovanie považuje za veľmi príjemný stav. „V hrubých rysoch sa mi objaví obraz. Chcem svoju predstavu zviditeľniť a potom sa už za ňou hrabem ako jazvečík. Nevidím úplné detaily, zbieram k nemu materiál a väčšinou sa stáva, že nový obraz vyplýva z predošlých. V rámci tvorby je dôležitá kontinuita,“ vyznal sa Ivan Csudai. Jeho výstava Pozitívy potrvá do 24. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Soga #Ivan Csudai