Sympózium opráši krásu starej fabriky

Seriál Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazerá do zákulisia umenia a kultúry. V dnešnej časti si priblížime, ako sa robí výtvarné sympózium.

03.06.2015 08:59
Týždeň súčasného umenia - Hala sa presúva z... Foto:
Týždeň súčasného umenia - Hala sa presúva z priestorov fabriky Merina do opustených bavlnárskych závodov.
debata

Túžba poskytnúť netradičný a podnetný priestor pre vizuálnych umelcov na ich tvorbu a vzájomnú konfrontáciu viedla tri výtvarníčky Natáliu Okolicsányiovú, Luciu Horňákovú Černayovú a Radku Nedomovú k usporiadaniu sympózia s názvom Týždeň súčasného umenia – Hala. Tento týždeň už po tretí raz priláka do Trenčína umelcov, ktorí predstavia v opustených priestoroch bavlnárskych závodov svoje stvárnenie témy bavlna.

Priestor ako inšpirácia

Výtvarné sympóziá predstavujú pre umelcov možnosť získať pohľad odbornej verejnosti na ich tvorbu a tiež sú ideálnym priestorom na dlhé rozhovory o súčasnom umení a kultúre. „Pre výtvarníkov to znamená týždenný pokoj na systematickú sústredenú prácu. Počas sympózia ich nemusia trápiť žiadne bežné problémy, ale majú možnosť realizovať sa v netradičných priestoroch a myslím si, že to je pre nich zaujímavé. A je to zmena. Nerobia dielo pre galériu, ale majú voľnejší priestor a možnosť vyjadriť sa inak,“ vysvetľuje organizátorka Natália Okolicsányiová.

Keď sa pred tromi rokmi rozhodli zorganizovať po prvý raz sympózium Hala, bol pre nich hlavnou inšpiráciou priestor starej odevnej fabriky Merina – očarujúci dokonca aj svojou špinavosťou s mnohými pozostatkami niekdajšej výroby, ktoré poslúžili umelcom aj ako vhodný materiál pri tvorbe.

Teraz sympózium Hala zatúžilo po zmene. Nájsť schátranú fabriku v Trenčíne vraj nie je až taký problém, majitelia budov však nechcú priestory krátkodobo prenajímať. „Mal byť gigantický, aby tam bol dostatočný priestor na každé dielo alebo inštaláciu, a určite zaujímavý alebo netradičný, aby to neboli len holé biele miestnosti galérie, ale chceme, aby sa diela ocitli v nevídanom priestore,“ hovorí o kritériách výberu priestoru výtvarníčka. Ako vhodný kandidát sa napokon ukázali práve niekdajšie bavlnárske závody.

Industriálny ateliér

Kvôli veľkému záujmu sa rozhodli organizátorky zadať umelcom podmienky účasti na sympóziu. Prvou podmienkou bolo akademické vzdelanie, a takisto museli zaslať projekt s popisom, akým spôsobom plánujú uchopiť zadanú tému. Niektorí umelci si prišli ešte predtým pozrieť priestory, iní pracovali s fotografiami z fabriky. „Väčšina z nich to necháva na prvý dojem. V prvý deň sympózia sa všetci stretli a rozdelili si priestor, kto kde bude tvoriť,“ vraví výtvarníčka.

Sympózium prebieha vo viacerých budovách, ale aj v exteriéroch a bonusovým priestorom pre umelcov sú oválne betónové nádrže. „Nevieme, na čo slúžili. Pôsobia dosť vesmírne, a to je práve priestor, ktorý zaujal mnohých účastníkov sympózia,“ hovorí Okolicsányiová. Tvorivým obmedzením pre umelcov je okrem témy aj čas, dielo musí byť hotové do sobotnej vernisáže, a tak sa stáva, že niektorí zažívajú aj dlhú piatkovú tvorivú noc, aby stihli svoj projekt dokončiť.

Záujem o sympózium prejavilo 60 projektov, 25 z nich by malo nadobudnúť reálnu podobu počas tohto týždňa. Úlohou organizátorov bolo zabezpečiť im materiál potrebný na vznik diela, práve podľa potrieb uvedených v projekte.

Počas týždňa budú na jednom mieste pracovať študenti výtvarného umenia a etablovaní výtvarníci ako Peter Cvik, Juraj Florek, Naďa Koyšová či Viliam Slaminka. „Bude tam gigantické naturálne dielo. Celé vytvorené z dreva alebo z drevených pilín. Takže bude vplývať na zmysly človeka,“ rozpráva Okolicsányiová. Väčšina diel vzniká len pre Halu a po skončení sympózia, ak sa nedajú prenášať, tak zanikajú. Práve v ich krátkodobej trvácnosti je ukryté určité čaro a výnimočnosť.

Vernisáž plná objavov

Týždeň súčasného umenia – Hala nevyvoláva len odbornú diskusiu, ale tiež sprístupňuje mladé súčasné umenie verejnosti. Návštevníci tak môžu sledovať vznik a vývoj tvorby diel alebo sa zúčastniť na zaujímavých workshopoch.

V stredu 3. júna sa uskutoční workshop zameraný na sieťotlač – jeho cieľom je vytvorenie grafického návrhu na tašku Hala, pričom víťazný motív bude realizovaný a tlačený počas vernisáže a stane sa vizuálnou identitou sympózia, ale takisto prebehne debata s kultúrnymi aktivistami Markom Adamovom a Zuzanou Godálovou o kultúrnych priestoroch pod hlavičkou Choices – večerné rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Vo štvrtok 4. júna sa bude realizovať workshop pre deti zameraný na maľbu a návštevníci budú môcť experimentovať s dotykom a so zvukom v rámci workshopu Happy Audio občianskeho združenia TRAKT.

Vyvrcholením sympózia je vernisáž. Organizátori poňali záverečnú udalosť ako oslavu súčasného umenia, počas ktorej budú môcť ľudia objavovať diela roztrúsené v priestoroch industriálneho areálu. Predstavia sa performeri ako Káča Olivová, Cluster Ensemble, ale aj skupina Please The Trees a večer bude patriť dídžejom. „Je to živé umenie. A tie diela už ľudia nemusia nikdy vidieť v žiadnom inom priestore. Bude to nevšedný zážitok,“ dodala Okolicsányiová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Ako sa robí #sympózium #Týždeň súčasného umenia #Hala #bavlnárske závody #Natália Okolicsányiová #Peter Cvik #Juraj Florek