Bratislava Design Week sa ponesie v znamení snívania

Bratislava Design Week (BADW) je prezentáciou domáceho i zahraničného dizajnu a zameriava sa na to najlepšie zo súčasnej tvorby.

09.06.2015 12:00
debata

Festival sa začína v utorok a výstavy na Laurinskej ulici 14 v neobývanej budove projektovanej architektom Štefanom Jurkovičom potrvajú do nedele 14. júna. Autenticky drsný priestor výstaviska je súčasťou koncepcie a vytvára osobitú atmosféru. Okrem toho budú prebiehať paralelné prezentácie v okolitých galériách, kaviarňach, showroomoch a vo verejnom priestore.

„Hlavnou témou festivalu je sen. Rozhodli sme sa preň, pretože sny nás často dokážu motivovať a posúvame sa vďaka nim vpred. Chceme ukázať aj to, ako sa sny stávajú skutočnosťou. Chceme snívať o odvážnej budúcnosti,“ vysvetľuje riaditeľka festivalu Ľubica Hustá.

Na festival Bratislava Design Week príde... Foto: BADW
Inga Sempé Na festival Bratislava Design Week príde rešpektovaná francúzska dizajnérka Inga Sempé.

Festivalovým programom chcú zaujať odbornú i laickú verejnosť. „Výstavné zóny sú rozdelené na kurátorskú časť a výstavu zostavenú z výberu dizajnérov, ktorí sa prihlásili do open call výzvy,“ približuje riaditeľka.

„Tento rok je súčasťou kurátorskej výstavy České patro. Celé poschodie je venované súčasnému českému dizajnu. Pripravili sme výber toho najzaujímavejšieho, čo podľa nás na aktuálnej českej dizajnérskej scéne môžete vidieť. Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijalo štúdio DECHCEM, ktoré je aktuálnym víťazom Czech Grand Design 2014,“ neskrýva nadšenie Hustá. Okrem toho sa na BADW predstavia dizajnéri Klára Šumová a Dirk Wright, Sofya Samarewa, výrobca značky TON a ďalší.

O dizajne sa bude aj rozprávať

Súčasťou festivalového programu je konferencia In the Midl Design Forum. Podujatie sa začína už dnes o 13. h v kostole Klarisky na Klariskej ulici a je prístupné širokej verejnosti. Okrem čestnej hostky, francúzskej poetickej dizajnérky Ingy Sempé, ktorá sa špecializuje na produktový dizajn a nábytok, bude o súčasných trendoch prednášať švajčiarska dizajnérka Laura Couto Rosado. V tvorbe sa zameriava na technológie a ich schopnosť vytvárať vlastné performancie. Na festivale predstaví projekt Spev kameňa ocenený hlavnou cenou na francúzskom festivale Design Parade 2014.

Na konferencii sa zúčastní aj Michaela Tomíšková z DECHCEM. Štúdio sa zameriava na prácu so sklom a svetlom. Slovensko tu zastúpi grafický dizajnér a umelec nových médií Ján Šicko, zakladateľ štúdia DevKid. Rozprávať bude o tom, ako sa tvorí svetlom.

Štúdio Another Shoe predstaví unikátny projekt Don’t run Beta. Prináša prvú laserom vyrábanú obuv. Do procesu jej vzniku by mal byť zákazník priamo zapojený. Dizajnérske duo povedie dvojdňový workshop vo FabLabe. Okrem toho, že účastníkom vysvetlia princíp digitálnej výroby, umožnia im vytvoriť si vlastný prototyp topánky.

Design Week sa tradične ohliada do minulosti, tento rok prináša výstavu talianskeho dizajnéra, architekta a pedagóga Vica Magistrettiho, ktorý výrazne ovplyvnil vizuálne umenie druhej polovice 20. storočia. Jeho tvorbu na festivale priblíži vnučka Margheritta Pellino.

BADW prináša nielen kvalitný dizajn, ale aj vizuálne umenie, experimentálnu hudbu a tanec. Tento rok sa spája s hudobným festivalom Wilsonic a hudba budúcnosti roztancuje bratislavský Ateliér Babylon v piatok 12. 6. Kompletný program podujatia je dostupný na stránkach festivalu www.bratislavadesignweek.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislava Design Week #BADW